fbpx
Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar

Ice Pick Scars: Den almindligste form for aknear

Af Ulrik knap, speciallæge, SPECIALIST I LASER & AKNEAR

At behandle aknear er og har altid været et fagområde for dygtige specialister. Det er et vanskeligt område inden for lægevidenskaben, som kræver både viden, ekspertise, erfaring og en palette af forskellige behandlingsteknikker for at opnå de bedste resultater for patienten.

Ved at kombinere forskellige metoder - når det er relevant - er den eneste måde at opnå de bedste resultater og den højeste succesrate. Det er en af grundene til, at mange patienter søger min hjælp for at få behandlet deres aknear af mig personligt.

Hvor hyppige er ice pick scars?

Forsænkede, atrofiske akne ar er den hyppigst forekommende form for aknear og er kendetegnet ved fordybninger i huden pga. substanstab. Den mest almindelige form for atrofiske aknear er issyl ar (ice pick scars).

Ice pick scars ses hos 60-70% af alle patienter med atrofiske aknear og er dermed den type aknear, jeg behandler oftest som specialist i aknear.

behandling af akne ar - ice pick scars
Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar
Aknear kan inddeles i forskellige undertyper. En grundig analyse af hudens ar er vigtig ifbm. planlægning af et behandlingsforløb. Forskellige aknear skal behandles med forskellige metoder. Det er nøglen til succes.

Er der forskel på ice pick scars?

Ice pick scars er smalle (under 2 mm i bredden), dybe ar, som er skarpt afgrænset til normal hud, og har form som en tragt. De kan nå helt ned i læderhuden og undertiden helt ned i niveau med ansigtets fedtlag.

Ice pick scars inddeles i dybe og overfladiske ar samt forstørrede porer. De er illustreret i figurerne 5, 6 og 7.

Hvad skyldes ice pick scars?

Ice pick scars er en følge af akne (bumser). Som du måske allerede ved, skyldes akne en tilstopning af huden og påvirkning af hudens talgkirtler, som danner hudorme. Hudens bakterier begynder at dele sig i hudormene, og der opstår en infektionstilstand, som kroppen forsøger at modvirke ved at danne betændelse (inflammation).

En del af forklaringen på, hvorfor nogle udvikler ar efter akne, er, at betændelsen varer meget længere end hos personer, der ikke udvikler ar efter akne. 

Betændelsen giver nemlig skader i huden, som skal repareres, når bakterierne i hudormene er bekæmpet.

Skaderne i huden udbedres ved at fjerne de bindevæv og kollagener, der er blevet ødelagt, og erstatte de ødelagte dele af huden med nye proteiner, kollagener, elastiske fibre og støttevæv (ekstracellulær matrix). 

behandling af akne ar
Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar

Lokaliseret substanstab i huden giver ice pick scars

Dette er en meget kompliceret proces, og hos personer, der får ar i huden, går processen galt. Der bliver simpelthen ødelagt og fjernet for meget bindevæv og kollagen i huden, som kroppen ikke erstatter med nye kollagene fibre, elastiske fibre og matrix, og resultatet er, at der kommer et substanstab i huden, som viser sig ved forsænkede aknear. 

I tilfælde af ice pick scars opstår substanstabet lige omkring de porer i huden, som har været betændte, hvormed arrene bliver smalle og dybe.

Du kan også finde mere om behandlingen under FAQ

Du finder svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring aknear på klinikkens FAQ.

Hvordan behandler hudlæge Ulrik Knap ice pick scars?

Jeg starter alle aknear konsultationer med en grundig hudanalyse. Her undersøger jeg de forskellige aknear og sværhedsgraden af arrene. Det er en 3-dimensionel analyse, som kræver god belysning. 

En god analyse af aknear omfatter også, at jeg rører ved huden for at identificere adhærente og fikserede ar, som bedst behandles med subcision. Derefter kan jeg præcist udvælge de behandlingsteknikker, som giver de flotteste resultater.

Min strategi er først at behandle de dybeste aknear (hudens dale), herunder dybe ice pick scars. Målet er at genopbygge huden fra bunden. 

Ice pick scars behandles nemt med en teknik, som kaldes TCA cross. Ved TCA cross lægges en lille dråbe TCA (som er en stærk eddikesyre) i bunden af hvert enkelt aknear. 

TCA cross er en af de behandlinger, jeg foretager flest af i min klinik. Det er en utrolig behagelig behandling at udføre. Jeg finder alle ar og kan behandle op mod 200 ar på 10 minutter. 

Metoden kan kombineres med andre teknikker enten samme dag eller senere i behandlingsforløbet. Er der tale om meget dybe ice pick scars eller dybe boxcar scars, er det undertiden bedre med kirurgisk udstansning, hvorved arret fjernes kirurgisk og huden sys sammen efterfølgende.

Når alle ice pick scars er løftet op i niveau med den omgivende raske hud, kan forstørrede porer, overfladiske ice pick scars og hudens generelle struktur forbedres vha. fx kemiske peelinger og fraktioneret laser helt afhængigt af hudtype. 

Men det er vigtigt at huske på, at ingen patienter er ens og aknear er forskellige fra person til person. 

Jeg skræddersyer et individuelt behandlingsforløb til hver enkelt patient på baggrund af en grundig analyse af huden, patientens aknear og deres sværhedsgrad. Det er baggrunden for mine gode resultater.

Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar
Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar

Hvordan virker TCA cross?

Ved TCA cross er målet først at nedbryde arvævet for derefter at få huden til at danne nyt bindevæv, så arret løfter sig op i niveau med den omkringliggende raske hud.

Nedbrydning af arret sker ved hjælp af en stærk eddikesyre (TCA), som lægges i bunden af arret. Derefter går kroppen straks i gang med at udbedre skaderne. 

Resultatet er en remodellering af aknearret, hvorved det gamle arvæv erstattes af nyt bindevæv bestående af ekstracellulær matrix (glycosaminoglycaner), kollagene fibre og elastiske fibre, så arret og huden løfter sig.

Fordelen ved metoden er, at behandlingen er præcis og målrettet de enkelte ice pick scars uden at behandle den omkringliggende hud. Behandlingen er veltolereret og smertefri. Derfor er der ikke behov for lokalbedøvelse inden behandlingen.

I løbet af bare få behandlinger kan de dybeste ice pick scars løftes til et givet niveau i huden, hvilket giver et flot resultat. Hos personer med mørkere hudfarve skal man påregne ekstra 1-2 behandlinger, eftersom jeg anvender en lavere koncentration af TCA for at reducere risikoen for midlertidig pigmentforandringer i huden.

Hvad er kirurgisk udstansning?

En anden metode, jeg anvender til behandling af især meget dybe ice pick scars, er kirurgisk udstansning. Behandlingen foretages i lokalbedøvelse. 

Ved kirurgisk udstansning af ice pick scars anvender jeg en rund kniv til at fjerne arret. Derefter syr jeg operationssåret sammen igen med sting, som skal fjernes efter ca. 6 dage, når såret er helet.

4-6 uger efter operationen udjævnes operationsarret med fraktioneret CO2 laser for at bedre den overordnede hudstruktur. Resultatet er, at operationsarret næsten ikke er til at se derefter, og det kosmetiske resultat er under alle omstændigheder pænere end før udstansningen.

Udstansning af aknear
Princippet ved kirurgisk udstansning af aknear er vist på tegningen. Når lokalbedøvelsen virker, fjernes arret med en lille rund kniv.
Før akne ar behandling med udstansning og TCA cross
Før TCA cross og kirurgisk fjernelse af aknear
Efter udstansning og TCA cross ved ar efter akne
Efter TCA cross og udstansning af boxcar scars og ice pick scars

Hvilke resultater kan du forvente med TCA cross og udstansning af akne ar?

Efter en enkelt behandling med TCA cross kan du forvente en forbedring af arret på mellem 20-30%. Realistisk set kan du derfor efter 3 behandlinger forvente en forbedring på mellem 60-80% af dybe ice pick scars, boxcar scars og dybe porer. 

Resultatet er en glattere og mere ensartet hud, som i alle større videnskabelige undersøgelser giver kosmetisk tilfredsstillende resultater.

Husk på, at det tager nogle uger for remodelleringen af arrene at finde sted før det endelige resultat ses. Først skal arret nedbrydes og derefter går remodelleringen af arret i gang, hvormed arret gradvist løfter sig. Resultatet begynder at vise sig, efterhånden som nye kollagene fibre, elastin og extracellulær matrix dannes i huden.

Jeg kan ikke fjerne aknear eller piercing ar helt med TCA cross. Til gengæld kan jeg i omkring 99,8% tilfælde forbedre arrene væsentligt. Denne forbedring bliver ved med at forløbe over flere måneder efter hver enkelt behandling.

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

Speciallæge Ulrik Knap om behandling af ice pick scars

Ice pick scars er den hyppigste form for aknear og dermed den type aknear, jeg oftest behandler i min klinik. Både ice pick scars og andre slags aknear forårsager mistrivsel og nedsat selvværd hos mange af mine patienter. Derfor sætter jeg alt ind for at opnå de bedste resultater overhovedet muligt. Til det formål anvender jeg forskellige teknikker og ikke bare lasere som desværre er kutyme i branchen.

Jeg elsker at behandle ice pick scars, særligt fordi resultaterne er fremragende og det giver glade patienter. 

Det er vigtigt for mig at skræddersy det perfekte behandlingsforløb til mine patienter. Et veltilrettelagt behandlingsforløb strækker sig typisk over 4-8 måneder, men kan vare både kortere eller længere afhængigt af typen og sværhedsgrad af aknearrene samt patientens hudfarve og helingspotentiale.

Min strategi er at starte med de dybeste aknear først, da de er mest iøjnefaldende og fylder mest for patienten. Dybe ice pick scars behandler jeg med TCA cross og kirurgisk udstansning. Kemiske peelinger, fraktioneret lasere og andre energi-baseret metoder anvender jeg som regel senere i behandlingsforløbet til behandling af overfladiske aknear og forstørrede porer i huden. 

Der er altså ikke én metode, som kan anvendes til alle slags aknear over en bred kam og slet ikke, når patienten har mange forskellige slags aknear.

Mine unikke metoder og mine resultater er baggrunden for, at mine patienter rejser langvejs fra for at få behandling af mig personligt.

Jeg anvender altid de bedste teknikker for at opnå de bedste resultater for mine patienter.

Sådan bestiller du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

minoxidil

Varmeste hilsner

Ice Pick Scars: Den mest almindelige Form for Akne Ar

Speciallæge Ulrik Knap, MD, Specialist i Laserbehandling & Aknear