fbpx
5-alfa reduktase hæmmere (Finasterid & Dutasterid) bremser hårtab hos mænd

Behandling af Hårtab – Finasterid & Dutasterid som hårgel til mænd

Af Ulrik knap, speciallæge, md, Specialist i hårtab

Som speciallæge har jeg bl.a. specialiseret mig i udredning og behandling af hårtab. Fælles for mine behandlinger er, at deres effekt er dokumenteret gennem videnskabelige undersøgelser. Derfor kan jeg stå 100% inde for deres effekt og virkning.
Finasterid og Dutasterid er veldokumenterede behandlinger mod hårtab hos mænd, men som tabletbehandling er lægemidlerne undertiden forbundet med uheldige bivirkninger, som man helt kan undgå, når lægemidlerne anvendes som hårgel eller kutanopløsning, som påføres hårbunden.

Derfor får jeg specialfremstillet finasterid og dutasterid som hårprodukter til påføring i hovedbunden for at du kan undgå bivirkningerne!

I denne korte introduktion vil jeg fortælle dig om behandling af hårtab hos mænd, og hvorfor 5-alfa reduktase hæmmere, såsom Finasterid og Dutasterid, virker på hårtab hos mænd.

Medicinsk hårtabsbehandling Hårspecialist Læge Ulrik Knap
34-årig mand før opstart og 5 år efter opstart af behandling med medicinsk hårprodukt med indhold af Finasterid.
Hårrødderne mister efterhånden deres blodforsyning i takt med udvikling af hårtabet. Dette sker som led i miniaturiseringen. Hårspecialist Læge Ulrik Knap

Hvad skyldes hårtab hos mænd?

Den hyppigste form for hårtab hos mænd kaldes androgent hårtab

Androgent hårtab skyldes, at hårrødderne er følsomme over for det mandlige kønshormon, dihydrotestosteron (DHT). Når DHT binder til receptorer (“modtage-antenner”) på hårrødderne medfører det hårtab.

DHT’s negative indflydelse på hormon-følsomme hår giver hårtab

DHT gør hårrødderne mindre og mindre over tid. Det kaldes miniaturisering, hvilket desuden viser sig ved, at:

 • Hårene bliver tynde og spinkle
 • Hårets vækstfase forkortes, så hårene vokser kortere tid før de falder ud
 • Der går længere tid fra afstødning af et hår til, at hårrodden begynder at danne et nyt hår

Slutstadiet i miniaturiseringen er, at terminalhårene bliver til fine dunhår (vellushår). Processen er vist på figuren, hvor de kraftige hår (terminalhår) langsomt bliver mindre pga. den negative påvirkning fra DHT.

ELLER

Du har sikkert bemærket, at skaldede mænd bevarer hårene på baghovedet og i siderne. Det skyldes, at hårrødderne i disse områder ikke er hormonfølsomme.

DHT medføre rhårtab. Processen kaldes miniaturisering og sker hos mænd, der bliver skaldet. Hårspecialist og Læge Ulrik Knap
Det mandlige kønshormon DHT er en af de væsentligste årsager til hårtab hos mænd.

Vil du høre mere om, hvordan speciallæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Hudlæge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab. Han har altid et svar klar til dig. Kontakt ham for en uforpligtende vurdering.

Hårtab hos mænd før og efter behandling med medicin og PRP (platelet rich plasma / platelet rich fibrin) Læge Ulrik Knap
30-årig mand med androgent hårtab: Før og 11 måneder efter opstart af en kombination af medicinsk behandling med 5-alfa reduktase hæmmer og PRP.
hårtab mand medicinsk hårterapi
30-årig mand med androgent hårtab: Før og 1 år efter påbegyndt behandling med 5-alfa reduktase hæmmer.

Hvordan dannes DHT?

DHT (dihydrotestosteron) er et biprodukt til det mandlige kønshormon og dannes ud fra testosteron vha. enzymet 5-alfa reduktase.

Blokeres dette enzym vha. 5-alfa reduktase blokerende lægemidler (Finasterid og Dutasterid), reduceres DHT produktionen i hovedbunden.

Hvorfor virker 5-alfa reduktase hæmmere mod hårtab?

Man ved fra store videnskabelige undersøgelser, at DHT spiller en afgørende rolle i udviklingen af hårtab hos mænd.

En af måderne at behandle hårtab hos mænd på er derfor at reducere mængden af DHT omkring hårrødderne. Det kan gøres vha. Finasterid og Dutasterid, som begge er såkaldte 5-alfa reduktase hæmmere (dvs. lægemidler, der aktivt binder til enzymet 5-alfa reduktase og forhindrer, at testosteron omdannes til DHT).

Ved at påføre lægemidlerne som hårgel i hovedbunden, trænger lægemidlet ned i den øverste del af huden omkring hårrødderne. Her blokerer de direkte virkningen af enzymet 5-alfa reduktase, som er ansvarlig for dannelsen af DHT ud fra testosteron. Resultatet er, at koncentrationen af DHT lokalt omkring hårrødderne reduceres og at den negative DHT-påvirkning af de hormon-følsomme hår dermed mindskes. 

Resultatet af behandlingen er, at:

 • Fortsat hårtab modvirkes
 • Nyt hår vokser ud
 • Antal hår pr. cm2 øges
 • Hårene bliver tykkere 
 • Vækstfasen af de enkelte hår forlænges.
 • Den hormonelle balance omkring hårrødderne genoprettes 

Hovedparten af mine patienter får bremset deres hårtab og oplever, at hårpragten bliver kraftigere under behandling med Finasterid eller Dutasterid hårprodukt.

Ønsker du en professionel vurdering?

Læge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab. 

Ønsker du en professionel vurdering af dit hårtab, begynder det hele med en uforpligtende vurdering.

Kan jeg få fremstillet hårproduktet i forskellige koncentrationer og med indhold af andre hårvækst-stimulerende lægemidler, fx minoxidil?

Ja, hårproduktet kan fremstilles i forskellige koncentrationer og med tilsættes af fx. minoxidil. 

Nogle af de populære formuleringer er:

 • Dutasterid 0,5% +/- minoxidil 5%
 • Dutasterid 1% +/- minoxidil 5%
 • Finasterid 0,1% +/- minoxidil 5% 

Dutasterid +/- minoxidil specialfremstilles som en gel, mens Finasterid +/- minoxidil er en flydende kutanopløsning, der er baseret på ethanol.

topical-finasteride-vs-placebo-1024x524
Undersøgelsen her viser, at hårfældningen mindskes over tid, når man anvender 5-alfa reduktase hæmmer som hårgel sammenlignet med placebo-behandling.
oversigt behandling haart

Er det bivirkninger ved at anvende Finasterid hårprodukt eller Dutasterid hårprodukt?

Fordelen ved at vælge Finasterid og Dutasterid hårgel er, at du netop undgår de undertiden uheldige bivirkninger, som kan være forbundet med behandlingen på pilleform (rejsningsproblemer, nedsat sexlyst, nedsat sædkvalitet, risiko for udvikling af brystvæv m.fl.).

Når Finasterid og Dutasterid hårproduktet påføres hovedbunden, trænger lægemidlerne kun ned i den allerøverste del af huden, hvor de blokerer omdannelsen af DHT direkte omkring hårrødderne.

Nogle få oplever kløe i hårbunden, når hårprodukterne tilsættes minoxidil.

ELLER

Hvilke typer hårtab kan behandles med Dutasterid og Finasterid hårgel?

Finasterid og Dutasterid hårgel eller opløsning kan anvendes til behandling af androgent hårtab, som er den allerhyppigste form for hårtab hos mænd.

Jo tidligere du kommer i gang med behandlingen, desto bedre. Grundlaget for et godt resultat er nemlig, at hårrødderne kan vækkes af deres ‘dvale’ og danne nye hår. Derfor er Finasterid og Dutasterid særlig velegnet til behandling af:

 • Let til moderat hårtab

Behandlingen har ikke effekt, hvis du er helt skaldet og har været det gennem mange år. I så fald er du formodentlig bedre tjent med en hårtransplantation. 

Hvilke behandlinger, der er bedst egnet til behandling af netop dit hårtab, kan jeg hjælpe dig med at vurdere ifm. en konsultation.

prp behandling igang
hårtab - finasterid knapmd.dk
47-årig mand før opstart af behandling med Finasterid og 5 år efter opstart af behandling

Hvad er fordelen ved at anvende Finasterid og Dutasterid som hårprodukt fremfor som piller?

Fordelen ved hårprodukter indeholdende Finasterid eller Dutasterid er, at du helt undgå de undertiden uheldige bivirkninger, som er forbundet med Finasterid og Dutasterid på pille-form.

Bivirkninger til tabletbehandling er bl.a. rejsningsproblemer, nedsat sexlyst, udvikling af brystvæv og depression.

Disse bivirkninger slipper du helt for ved at vælge Finasterid eller Dutasterid som hårgel, som påføres hovedbunden.

Hvor hyppigst skal hårproduktet anvendes?

Du skal anvende hårproduktet morgen og aften i hovedbunden, hvor håret er tyndt og du ønsker at gøre hårpragten kraftigere.

Vil du hurtigt i gang med din behandling?

Vurdering ved hårspecialist

Kommer du langvejs fra, har du mulighed for at få min vurdering inkl. opstart af behandling via online konsultation (dvs. uden fysisk fremmøde).

Du får tilsendt dette spørgeskema pr. mail efter din tidsreservation (det tager max 5 min. at udfylde).

Spørgeskema inkl. foto af dit hårtab returneres pr. e-mail, inden din online konsultation. 

Det er første skridt for at komme i gang med din behandling.

Hvornår ses resultatet af behandlingen?

Husk på, at behandling af hårtab med medicin ikke er en kur, men forventes at skulle vare i mange år. Formålet med behandlingen er nemlig at modvirke DHT, som du fra naturens side (pga. genetik og arv) danner i for høje koncentrationer i din hovedbund.

I begyndelsen af din behandling med Finasterid eller Dutasterid kan resultatet være vanskeligt at få øje på, men efterhånden begynder de nye hår at vise sig og hårpragten vil føles kraftigere. De første resultater begynder så småt at vise sig efter 6-10 måneders behandling.

Succeskriteriet på dette tidspunkt er, at du får bremset dit hårtab ved at mindske mængden af DHT omkring hårrødderne. Efter 12-24 måneders behandling vil langt hovedparten også opleve at hårpragten som helhed bliver kraftigere. Det skyldes, at de enkelte hårstrå bliver tykkere og at der kommer flere hår pr. cm2. Dette resultat bliver ved med at forbedres over flere år. Desto længere tids behandling, desto bedre bliver resultatet.

Tag som eksempel patienten fra før, hvor hårpragten er markant tykkere efter 5 års behandling. På dette tidspunkt anvendes Finasterid og Dutasterid hårproduktet for at vedligeholde den hårpragt, som er genskabt. Ophøres behandlingen, stiger DHT niveauet i hårbunden og der kan forventes forværring med tiltagende hårtab over nogle måneder.

Medicinsk hårtabsbehandling Hårspecialist Læge Ulrik Knap
34-årig mand før opstart af behandling med Finasterid og 5 år efter opstart af behandling
blodprøve tages fra personen
prp behandling
PRP behandling mod hårtab er et godt supplement til Finasterid / Dutasterid hårgel

Ønsker du hurtigere resultater?

Ønsker du hurtigere resultater, vil jeg anbefale, at du supplere med PRP-behandling, som stimulerer hårrødderne til hurtigere vækst. Ved PRP behandling mod hårtab anvendes dine egne vækstfaktorer. Læs mere om PRP behandling her.

Finasterid og Dutasterid hårprodukt kan også kombineres med en hårtransplantation, hvis dit hårtab er mere fremskredent. Valg af behandling vurderes ifm en konsultation, hvor jeg undersøger din hovedbund og forstørre hårrødderne med et særligt forstørrelsesglas.

Hvor lang tid skal jeg fortsætte behandlingen?

Behandlingen anvendes lige så længe, du er interesseret i at bevare resultatet. Der er ingen øvre grænse for, hvor længe du kan anvende Finasterid eller Dutasterid hårprodukt, da behandlingen ikke har nogen uheldige bivirkninger.

Ophøres behandling, forsvinder de nye hår efter nogle måneder. Det skyldes, at DHT koncentrationen igen stiger omkring hårrødderne, når den enzym-blokerende effekt af Finasterid / Dutasterid fjernes.

oversigt behandling haart
Hårtab hos mænd inddeles i 7 stadier (I-VII) ihht. Norwood skalaen. Denne inddeling kan være en hjælp til at vurdere, hvor fremskredent et hårtab er og i vurderingen af behandlingsmulighederne.

Hvilke områder af hårbunden virker Finasterid og Dutasterid bedst på?

Finasterid og Dutasterid virkning på de hormon-følsomme hår. Det er de områder af hovedbunden, hvor man som mand mister hårene (kronen, issen og tindingerne).

Tilsættes minoxidil til hårprodukterne vil du også opleve kraftigere hårpragt svarende til siderne og baghovedet.

Hvordan kommer jeg i gang med behandlingen?

Da der er tale om receptpligtig medicin, skal jeg først se dig til en konsultation (enten fremmøde eller telefonisk). 

Ønsker du en online konsultation (uden fysisk fremmøde), bedes du forud for din konsultation udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

I forbindelse med en konsultation vurderer jeg indikationen for din behandling og vi finder sammen frem til, hvilken behandling, der er mest egnet til at behandle dit hårtab.

Når vi sammen er nået frem til, hvilket hårprodukt dit hårtab skal behandles med samt koncentrationen af de forskellige lægemidler, foretages den videre specialfremstilling af dit hårprodukt.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

minoxidil

Du kan også finde mere om behandlingen under FAQ

Du finder svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring hårtab på klinikkens FAQ

5-alfa reduktase hæmmere (Finasterid & Dutasterid) bremser hårtab hos mænd

Kan Finasterid eller Dutasterid hårproduktet kombineres med andre behandlinger?

Ja, det er intet problem at kombinere Finasterid og Dutasterid med andre behandlingsformer.

Fx giver det god mening at kombinere Finasterid eller Dutasterid hårprodukt med PRP (platelet rich plasma) behandling for at booste hurtigere resultater.

Hvor Finasterid og Dutasterid oftest tager lang tid om at virke, kan PRP-behandling give ny hårvækst inden for bare få måneder. Det skyldes, at PRP indeholder dine egne vækstfaktorer, som stimulerer hårrødderne til hurtigere at danne nye hår.

Andre behandlinger herunder mesoterapi og diæt har også god effekt hos nogen og kan være et godt supplement til den medicinske behandling med Finasterid og Dutasterid hårprodukt.

Ved at anvende en kombination af forskellige teknikker angribes de forskellige sygdomsmekanismer ved hårtab.