fbpx
Rosacea - Det Røde Ansigt

Rosacea - Årsag, diagnose & behandling

Af Ulrik knap, hudlæge, md, Specialist i laser

Rosacea er en kronisk hudsygdom. Tilstanden kaldes også voksen acne, fordi den i nogle tilfælde viser sig ved bumselignende knopper i ansigtet.

Som hudlæge (speciallæge i dermatologi) har jeg specialiseret mig i huden og behandling af hudens sygdomme, herunder rødme i ansigtet & rosacea, som er en hyppig sygdom i befolkningen. Op mod 3-5% af den voksne befolkning er ramt af rosacea i mildere eller sværere grad.

Heldigvis er der råd og vha. de rette behandlinger og metoder er det i mange tilfælde muligt at få ro i rosacea. Det kan jeg hjælpe dig med som læge og ekspert i hudens sygdomme.

Her på siden vil jeg fortælle dig mere om rosacea og hvordan jeg behandler sygdommen i min klinik.

Hvad er rosacea (voksen akne) og hvilke symptomer har man?

Rosacea er en af de hyppigste sygdomme i huden hos voksne. Det mest almindelige er, at hudsygdommen opstår i 30-50-års alderen. 

Tilstanden er helt ufarlig og i langt de fleste tilfælde er den kun kosmetisk generende, men nogle oplever prikken og stikken i huden m.fl..

De første symptomer på rosacea er vedvarende rødme i ansigtet, som skyldes udvidede blodkar i huden. Efterhånden bliver blodkarrene større og hos de fleste ses der med tiden tydelige karsprængninger i ansigtet.

Karsprængninger pga. rosacea kan nemt og effektiv behandles med laser, hvis du er generet af dem.

Hos nogle kan der også komme bumselignende knopper på næsen, kinderne, hagen og i panden. Det skyldes, at talgkirtlerne (de fedt-producerende kirtler i huden) bliver større. 

Rosacea forveksles derfor tit med akne hos voksne. Akne ses også hos især voksne kvinder langt op i 30erne og undertiden et stykke op i 40’erne, men ved grundig undersøgelse af huden er det for det trænede øje muligt at skelne de to hudsygdomme fra hinanden.

Især hos mænd kan talgkirtlerne på næsen blive så store, at næsen vokser i størrelse og bliver klumpet. Det er et forholdsvis sjældent ledsagefænomen til rosacea, som jeg behandler med (MedArt) CO2 laser og lignende metoder.

Nogle oplever krus-fornemmelse i øjnene med betændelse i øjenlågsranden samt i øjnene med rødme og irritation.

Rosacea rødme i ansigtet

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

Before After Før behandling af rosacea, rødme i ansigtet og karsprængninger med laser - læge ulrik knap Efter behandling af rosacea, rødme i ansigtet og karsprængninger med laser - læge ulrik knap

Hvad kan forværre rosacea?

De fleste oplever, at en eller flere ydre forhold forværrer deres rosacea.

Det er bl.a. sollys, krydret mad, varme drikke og især alkohol, som får rosacea til at blusse. Det ses ved, at kinderne blusser, fordi blodkarrene i huden udvider sig.

Hvorfor får man rosacea?

Rosacea er til dels en arvelig sygdom, men man mener også, at ydre forhold og miljø, såsom sollys, kan bidrage til sygdommen.

Hvordan stilles diagnosen?

Rosacea (voksen akne) er en klinisk diagnose, som stilles ud fra udseendet af udslættet; nemlig rødme i huden, udvidede blodkar, knopper og evt. bumse-lignende elementer i huden. 

I sjældne tvivlstilfælde støttes diagnosen af en prøve fra huden (biopsi), som tages i lokalbedøvelse vha. en lille rund kniv, som sendes til undersøgelse.

Gammelmandvorter

Hvordan kan rosacea behandles?

I min klinik behandler jeg rosacea med forskellige metoder og teknikker. Som regel anvender jeg en kombination af flere forskellige teknikker for at få ro i huden. Det er vidt forskelligt fra patient til patient, hvilken behandling jeg vælger og afhænger helt af, hvilke behandlinger der tidligere er forsøgt, hvor længe samt hvordan sygdommen viser sig i huden. 

Rosacea kan bl.a. behandles med cremer og tabletter. Det er som regel første trin i behandling af hudsygdommen.

Har du også tydelige karsprængninger og blodudvidelser i huden, kan de nemt og skånsomt behandles med laser.

Det får blodkarrene til at lukke sig, så rødmen og karsprængningerne enten forsvinder helt eller reduceres væsentligt.

Forstørrede talgkirtler på næsen (såkaldt rhinophyma) behandler jeg med (MedArt) CO2 laser, som er en danskproduceret laser. Behandlingen foretages i lokalbedøvelse, så du ikke mærker noget som helst under selve behandlingen. MedArt CO2 laser får de forstørrede talgkirtler til at svinde, og resultatet er generelt rigtig godt.

Udover ovenstående tiltag er det vigtigt for et langsigtet resultat, at du tænker over at undgå ydre forhold i din hverdag, der potentielt kan forværre hudsygdommen. Forværring kan bl.a. forårsages af varme drikke, stærkt krydret mad, sollys og alkohol. Anvend derfor gerne en solcreme med høj faktor (SPF30+) i hele sommerhalvåret.

Before After Før laserbehandling af diffus rødme i ansigtet læge ulrik knap Efter laserbehandling af diffus rødme i ansigtet læge ulrik knap
Before After Før behandling af rødme i ansigtet knapmd.dk Efter behandling af rødme i ansigtet knapmd.dk
minoxidil

Varmeste hilsner

Rosacea - Det Røde Ansigt

Hudlæge Ulrik Knap, MD, Specialist i hudsygdomme

Hudlæge Ulrik Knap om behandling af rosacea

Rosacea (voksen akne) er en af de hyppigste sygdomme i huden hos voksne, der både kan vise sig ved rødme i ansigtshuden, karsprængninger, bumselignende knopper, rhinophyma (stor og klumpet næse) samt i sjældne tilfælde øjengener.

Hvert enkelt ledsagefænomen skal behandles særskilt, og det er her, at jeg bruger min viden om hudens sygdomme for at skræddersy et behandlingsforløb, der tager hånd om netop de enkelte del-elementer i sygdommen, som de viser sig hos den enkelte.

Fx kan diffus rødme og karsprængninger i ansigtet behandles med laser, mens knopper og bumser i ansigtet bedst behandles med cremer og receptpligtig medicin. Rhinophyma, som skyldes overvækst af talgkirtlerne på næsen, behandler jeg med (MedArt) CO2 laser.

Undertiden kan der være behov for en kombination af både receptpligtige cremer og tabletter samt laserbehandling af karsprængninger for at opnå det bedste og mest langsigtede resultat.

Sådan booker du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.