fbpx

PRP og PRF behandling af hårtab

Af Ulrik knap, speciallæge, md, Specialist i hårtab

Som speciallæge i dermatologi (hudlæge) har jeg bl.a. specialiseret mig i diagnostik og behandling af hårtab. Fælles for de behandlinger, jeg tilbyder i min speciallægeklinik, er, at deres effekt er dokumenteret gennem videnskabelige undersøgelser.
Derfor står jeg 100% inde for mine behandlinger. Det gælder bl.a. PRP behandling mod hårtab.
PRP er en effektiv behandling mod hårtab samt hvis du ønsker kraftigere hårpragt, hvad enten du er mand eller kvinde. Behandlingen er videnskabeligt dokumenteret i flere undersøgelser.

Hvorfor vælge PRP behandling hos speciallæge Ulrik Knap?

 • Speciallæge og ekspertise i hårtab. Behandlingen bliver udført korrekt, så du rent faktisk får en PRP-behandling og ikke “bare” en plasma-behandling (en PRP behandling kan faktisk godt udføres forkert. Det er risikoen ved “bare” at vælge en “kosmetisk klinik” med de laveste priser i stedet for at vælge en fagperson).
 • Mulighed for supplerende vitamin-indsprøjtning i samme behandling.
 • Behandlingen udføres af en speciallæge med ekspertise i hårtab eller specialuddannet dermatologisk personale (hvis du ønsker det).
 • Som noget helt unikt, anvender jeg en særlig effektiv bedøvelse, nemlig en såkaldt ledningsblokade. Det betyder, at behandlingen hos de fleste er så godt som smertefri. Dette er helt unikt i forhold alle andre klinikker i Danmark, hvor PRP behandlingen enten udføres helt uden bedøvelse eller mindre effektive metoder til smertedække.

Kampagnetilbud:

Fra april - maj 2024 har klinikken tilbud på 3 x PRP, inkl. mesoterapi

Hvad er PRP og PRF?

PRP (platelet rich plasma) er en 100% naturlig behandling, som udnytter kroppens egne vækstfaktorer.

Behandlingen er derfor uden farlige bivirkninger.
I sin grundessens består PRP af et koncentrat af vækstfaktorer, som er udvundet fra en blodprøve fra dig selv.

Derefter kan vækstfaktorerne injiceres ind i hårbunden ned omkring hårrødderne, hvor vækstfaktorerne stimulerer hårets vækst og giver kraftigere hårpragt.

PRF (platelet rich fibrin) er en videreudvikling af PRP, der giver langsommere frigivelse af vækstfaktorerne og dermed længere tids effekt efter hver behandling.

For at holde tingene simple har jeg anvendt forkortelsen “PRP” som fællesbetegnelse for både PRP og PRF i denne artikel.

prp behandling
prp behandling

Hvordan virker PRP?

Langt de fleste personer, der oplever, at hårpragten bliver tyndere, lider af den form for hårtab, der kaldes androgent hårtab.
Androgent hårtab er kendetegnet ved, at:

 • De enkelte hårstrå bliver tyndere, fordi hårrødderne skrumper
 • Hårets vækstfase bliver kortere
 • Tiden fra afstødning af et hårstrå til et nyt hår vokser ud forlænges

Og det er netop disse sygdomsprocesser, man kan modvirke vha. PRP, fordi PRP indeholder høje koncentrationer af vækstfaktorer, som stimulerer hårrøddernes vækst.

Resultatet af PRP-behandling er derfor, at hårrødderne bliver større og kraftigere, de enkelte hårstrå bliver tykkere, hårrøddernes vækstfase forlænges og der dannes hurtigere nye hår efter afstødning af gamle hårstrå.
Det er præcis de egenskaber, vi er ude efter, når vi ønsker kraftigere hårpragt.

Resultatet af et behandlingsforløb med PRP er derfor:

 • Kraftigere hårpragt
 • Større tæthed af hår i det behandlede område
 • Forlænget vækstfase af de enkelte hår
 • De enkelte hårstrå bliver tykkere
 • Hårtab bremses eller forsinkes væsentligt

Hvad er resultaterne ved PRP behandling?

Resultatet af PRP mod hårtab afhænger altid af dit udgangspunkt før behandling, hvor længe du har haft hårtab, hvor fremskredent dit hårtab er før behandling, årsag til dit hårtab samt evt. brug af supplerende hår-stimulerende behandling.

Før / efter billeder efter PRP behandling af hårtab finder du her på siden. For at fremme ny hårvækst kombinerer jeg undertiden med andre behandlingsteknikker.

Vil du høre mere om, hvordan Hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Speciallæge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab og anvender en række videnskabeligt dokumenterede behandlinger mod hårtab.

Kontakt klinikken for en vurdering eller book en uforpligtende konsultation.

Hårtab hos mænd før og efter behandling med medicin og PRP (platelet rich plasma / platelet rich fibrin) Læge Ulrik Knap
30-årig mand med androgent hårtab: Før og 11 måneder efter opstart af en kombination af medicinsk behandling og PRP.

Hvornår ser jeg effekt af behandlingerne?

De fleste ser resultater efter 2. eller 3. behandling, men der er også nogle, der allerede bemærker mindre fældning efter første behandling, mens en tredje gruppe først ser resultater senere i behandlingsforløbet. Det er meget individuelt.

Hvem egner hårtabsbehandlingen (PRP) sig til?

PRP egner sig praktisk talt til alle, der ønsker en kraftigere hårpragt. Behandlingen er derfor velegnet til både mænd og kvinder, som enten:

 • har normal hårpragt men godt kunne tænke sig en kraftigere hårpragt, eller
 • lider af hårtab og ønsker at få håret tilbage

Hvordan fremstilles PRP?

En PRP behandling foregår i få simple trin, som i princippet går ud på at isolere en vis mængde af kroppens egne vækstfaktorer fra en blodprøve.

Det foregår ved følgende fremgangsmåde:

 1. En blodprøve tages fra personen, som skal behandles
 2. Blodprøven centrifugeres mhp. opdeling af blodet i dets forskellige bestanddele (røde blodlegemer, hvide blodlegemer, blodplader, vækstfaktorer, proteiner, plasma etc.). 
 3. Den del af blodprøven, som indeholder vækstfaktorerne, isoleres fra resten af blodprøven
 
prp behandling

Når man centrifugerer blodet, sker det i en centrifuge, som slynger blodet med ca. 2000 omdrejninger i minuttet. Dermed påvirkes blodet af så stor en G-kraft, at blodet opdeles i dets forskellige bestanddele.

Det er blodpladerne, de hvide blodlegemer og vækstfaktorerne, vi er interesseret i, så denne fraktion af den nu centrifugerede blodprøve trækkes op i en sprøjte via en kanyle.

PRP behandling med egne vækstfaktorer | Speciallæge behandling
Behandling med prp

Hvordan foregår en PRP behandling?

Først får du taget en blodprøve fra en blodåre i din ene albuebøjning. Når blodprøven er taget, sættes glassene med prøven i en centrifuge, så blodet opdeles i det forskellige bestanddele.


Imens vi venter på, at blodprøverne centrifugeres, bedøver jeg de nerver, som forsyner huden i panden og den forreste del af issen vha. en lokalbedøvende væske. Dermed reduceres evt. smerte under selve behandlingen til et minimum. Bedøvelsen virker i ca. 1-2 timer efter behandlingen.


Når blodprøven er centrifugeret og PRP-koncentratet er isoleret fra prøven, kan selve behandlingen gå i gang.


Selve PRP behandlingen foregår ved, at jeg injicerer koncentratet af PRP ind i hårbunden omkring hårrødderne, hvor der langsomt sker en frigivelse af vækstfaktorerne til hårrødderne.

Hvad er fordelen ved behandling med PRP?

PRP er en revolutionerende behandling af hårtab og velegnet til behandling af især hårtab hos kvinder, hvor der kun findes begrænset muligheder for behandling.


PRP er også en fremragende behandling af mandligt hårtab, gerne i kombination med medicinsk behandling, der bremser hårtabet. 


De fleste former for medicinsk behandling af mandligt hårtab virker langsomt. Derfor er det en kæmpe fordel, at vi med PRP kan booste ny hårvækst hos manden, som er begyndt at tabe håret.

31-aarig-kvinde-med-diffust-haartab
oversigt behandling haart

Hvilke former for hårtab kan behandles med PRP?

Platelet rich fibrin (PRP) kan anvendes mod forskellige typer af hårtab, herunder androgen hårtab (androgen alopeci).

Androgent hårtab er den mest almindelige form for hårtab hos mænd og kvinder.

Hårtab hos mænd begynder hårtabet typisk med, at tindingerne bliver højere, og hos nogle mænd kommer der efterhånden også måne.

I mere udtalte tilfælde trækker hårgrænsen bagud og nogle bliver helt skaldet. I siderne og i nakken tabes håret almindeligvis ikke.

Hos kvinder ser man i langt højere grad, at hårtabet begynder i midterskilningen, og at hårpragten som helhed bliver tyndere.
Her er der altså snarere tale om et diffust hårtab, der rammer hele hovedbunden.

Den forreste hårgrænse går som regel fri (i modsætning til visse andre former for hårtab).

flere typer af haartab hos kvinder

PRP kan også anvendes til behandling af andre former for hårtab, herunder generel diffust hårtab hos mænd og kvinder, kronisk telogen effluvium og pletskaldethed (alopecia areata og alopecia totalis) 

Visse former for arvævsdannende hårtab (fx lichen planopilaris, frontal fibroserende alopeci m.fl.) kan PRP også have god virkning på, men erfaringerne er mere sparsomme, fordi der er tale om meget sjældne former for hårtab. 

 

Kan PRP kombineres med andre behandlinger mod hårtab?

Ja, i høj grad. I mange tilfælde vil jeg anbefale, at PRP kombineres med nogle af de andre behandlinger, jeg udbyder. Det afhænger dog af årsagen til dit hårtab og kræver altid en indledende udredning, hvor vi taler sammen og jeg undersøger hårbunden.

Når en diagnose er stillet, skræddersyer jeg et behandlingsforløb til dig ud fra mine overvejelser omkring årsag til dit hårtab og virkning af de forskellige behandlinger.

Ved mandligt hårtab (androgen alopeci) vil jeg anbefale en kombination af PRP og medicinsk behandling, der bremser den tilgrundliggende årsag til hårtabet.

prp behandling igang
kvinde med kvindeligt haartab, Hårspecialist Læge Ulrik Knap

Er der bivirkninger til behandlingen?

PRP er et 100% naturligt produkt, der består af dine egne vækstfaktorer. Det betyder, at der ikke er nogen bivirkninger ved behandlingen.

Behandlingen er generelt veltolereret. De fleste oplever let smerte svarende til 3 ud af 10 på en smerteskala. Når PRP-koncentratet injiceres ind i hårbunden, kan de fleste mærke stikkene.

Det føles mest af alt som at blive trukket i håret og det kan spænde i huden.

 

Skal behandlingen gentages?

Ja, PRP behandling skal gentages med jævne mellemrum for at holde effekten ved lige.
 

 

Hvem kan ikke behandles med PRP?

Behandling af hårtab med PRP virker til langt de fleste former for hårtab, men der er også nogle grupper af patienter, hvor jeg vil fraråde behandlingen.
 
Det gælder bl.a. hårtab ved:
 
 • pågående kemoterapi
 • svær psoriasis i hårbund
 • hårtab som følge af infektioner i hårbunden, fx svære svampeinfektioner
 • hårtab ved svær skæleksem
Men så snart der er ro i den sygdom, der forårsager hårtabet, kan PRP sagtens anvendes til at booste ny hårvækst. Det kan fx være når kemokuren er overstået, og håret skal til at vokse ud igen. I dette tilfælde kan PRP hjælpe håret godt på vej.

Hvad sker der, hvis jeg ophører med mit behandlingsforløb?

De fleste former for hårtab har en tilgrundliggende årsag. Ved androgent hårtab hos mænd er det fx arv og genetik, der er årsagen. Det kan man ikke fjerne. Derfor er det vigtigt at vide, at PRP virker lige så længe, at behandlingsforløbet er i gang. Ophøres behandlingsforløbet, forsvinder de nye hår igen efter en periode på nogle måneder.

Du kan også finde mere om behandlingen under FAQ

Du finder svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring hårtab på klinikkens FAQ

Sådan booker du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.

minoxidil

Varmeste hilsner

prp behandling

Speciallæge Ulrik Knap, MD, Specialist i behandling af hårtab

minoxidil