fbpx
Strækmærker - Sådan behandles de

Behandling af strækmærker

Af Ulrik knap, hudlæge, md, Specialist i laser

Strækmærker er de striber (striae), som opstår i huden, når huden udsættes for langvarigt stræk. De opstår typisk på maven, brystet, hofte, baller, ryg og lår. Strækmærker er især hyppige hos gravide pga. den hurtige udvidelse af maveskindet i 3. trimester.

Som læge har jeg specialiseret mig i behandling af hudens sygdomme, herunder strækmærker. Strækmærker behandler jeg med lasere, som forbedrer strækmærkerne og gør dem mindre synlige.

Hvorfor får man strækmærker?

Strækmærker i huden opstår, når huden udsættes for et for stort stræk gennem en længere periode. Det kan fx være ifm. graviditet, styrketræning, højdevækst samt ved stor vægtøgning.

Resultatet er, at huden ikke kan nå at følge med, efterhånden som den udvides. Det går ud over de bindevæv i huden, som kaldes elastin og kollagen.

Strækmærker - Sådan behandles de
Strækmærker - Sådan behandles de

Hvilke typer strækmærker findes der?

Man skelner mellem strækmærker ud fra deres farve. Farven siger noget om, hvor gamle strækmærkerne er. Det har betydning for, hvordan strækmærkerne skal behandles.

Nye og friske strækmærker (striae rubra) er oftest rødlige. Den røde farve skyldes de mange små blodkar i huden, som bliver synlige, når huden ødelægges. Hos nogle er strækmærkerne røde i mange måneder til år pga. vedvarende stræk på huden.

Med tiden mister strækmærkerne deres farve og bliver lyse eller hudfarvede (striae alba). Det sker, når sårhelingen er tilendebragt eller strækket forsvinder.

Hvordan behandler speciallæge Ulrik Knap strækmærker?

Hvordan behandles røde og pink strækmærker?

Alle strækmærker skal ikke behandles ens. Valg af behandling afhænger af farven på strækmærkerne. De røde strækmærker, som kaldes striae rubra, behandler jeg med Ellipse IPL (Nordlys). Laserlyset får de små blodkar i strækmærket til at trække sig sammen og lukke helt. Behandlingen er utrolig effektiv og får den røde farve i strækmærkerne til at svinde efter bare få behandlinger.

Når den røde farve i strækmærkerne er behandlet med Nordlys Ellipsen, er næste skridt at stimulere hudens egen dannelsen af bindevæv, kollagen og elastiske fibre med (MedArt) fraktioneret CO2 laser. 

Jo hurtigere man kommer i gang med denne behandling efter Ellipse IPL behandlingerne, desto bedre.

Hvordan behandles hvide og hudfarvede strækmærker?

Den mest optimale behandling til hudfarvede og lyse strækmærker (striae alba) er med fraktioneret CO2 laser (MedArt). 

Fraktioneret CO2 laser behandling er en internationalt anerkendt teknik til behandling af ar og strækmærker. Som navnet antyder, behandles kun en del (fraktion) af huden.

Ved fraktioneret CO2-laserbehandling opvarmes små (0,4 mm) prikker i huden med en afstand på 1 mm i et tæt netværk. Netværket opstår, når laserlyset omdannes til varmeenergi i hudens overflade. 

Når strækmærkerne behandles med MedArt laseren, trænger laserlyset ned i den øverste del af læderhuden (dermis), hvor der laves små, kontrollerede skader i arvævet. 

Vævsskaden stimulerer straks hudens fibroblaster til at danne nyt bindevæv. Resultatet er, at strækmærket får mere styrke, trækker sig sammen og bliver mindre synlige.

Strækmærker før behandling med laser
Strækmærker før behandling med laser
Strækmærker efter behandling med laser
Strækmærker før behandling med laser. Strækmærkerne findes væsentlig reduceret, mindre røde og mindre synlige.
Strækmærker - Sådan behandles de

Gør behandling af strækmærker ondt?

Nej, det er generelt ikke et problem med smerter ifm. behandlingen.

Ved behandling af røde strækmærker, hvor jeg anvender Ellipse IPL (Nordlys), sendes lyset fra laseren ind i huden i korte lysglimt. Hvert lysglimt føles som et svirp fra et lille elastik og der dermed generelt en meget veltolereret behandling.

De lyse og hudfarvede strækmærker behandles derimod med (MedArt) CO2 laser. Ca. 1 time inden behandlingen påføres strækmærkerne en lokalbedøvende creme, hvormed evt. ubehag reduceres til et minimum under selve behandlingen.

Den lokalbedøvende creme kan enten påføres hjemmefra eller i klinikken efter aftale med personalet i klinikken.

Hvordan forbereder jeg mig til behandling af strækmærker?

Forberedelse til behandling af røde strækmærker med IPL Ellipse (Nordlys)

Når du skal have behandlet røde eller pink strækmærker, skal huden generelt være så lys som muligt, og den må ikke være solbrun. Derfor er det vigtigt, at du er påpasselig med solen i ugerne før og efter hver behandling, at du bruger solcreme med høj faktor, og undlader solarium, solbruner og spraytan.

Ligger der for meget pigment i huden, må behandling af de røde strækmærker udskydes nogle uger for at sikre dig det bedste resultat.

 

Forberedelse til behandling af lyse & hudfarvede strækmærker med (MedArt) CO2 laser

Inden behandling af lyse og hudfarvede strækmærker med fraktioneret CO2 laser (MedArt), skal du have en lokalbedøvende creme på ca. 1 time før din behandling. Den kan du enten selv påføre hjemmefra eller møde ind i klinikken efter aftale og få påført cremen noget tid før din behandling.

Strækmærker før behandling med CO2 laser
Strækmærker før behandling med CO2 laser
Strækmærker efter laserbehandling med CO2 laser
Strækmærker efter behandling med CO2 laser. Strækmærkerne er nu meget mindre synlige.
Strækmærker på bryst før behandling - læge ulrik knap
Strækmærker på bryst efter amning før behandling med laser
Strækmærker på bryst efter behandling - læge ulrik knap
Strækmærker på bryst efter behandling med laser

Hvordan skal jeg forholde mig efter behandlingen?

Efter behandling af røde strækmærker med IPL Ellipse (Nordlys)

Den vigtigste forholdsregel efter din behandling er, at du passer på solen, anvender solcreme og undlader solarium, solbruner og spraytan. Det gælder 3-4 uger både før som efter din behandling for at sikre dig det bedste resultat.

 

Efter behandling af lyse & hudfarvede strækmærker med (MedArt) CO2 laser

Du skal forvente, at der kommer sårskorpe på strækmærkerne og rødme i huden efter fraktioneret CO2 laserbehandling. Det skyldes, at laseren laver ganske små skader i læderhuden for at stimulere huden til at danne nye bindevæv. Sårskorperne falder af efter 3-5 dage, men nogle oplever kun rødme i huden efter behandlingen uden sårskorper.

I dagene efter behandlingen kan området være meget tørt og nogle oplever også kløe i huden. Sørg for at smøre huden med en bakteriedræbende salve efter ordination fra Læge Ulrik Knap samt at tilføre vaseline eller levertransalve til såret under ophelingen.

For at mindske risikoen for midlertidig mørkfarvning af huden skal du anvende en god solcreme med høj faktor (SPF 30+) i sommerhalvåret, når du befinder dig udenfor i solen og strækmærkerne udsættes for sollys.

Hvor mange behandlinger skal jeg forvente?

Desto tidligere man behandler strækmærker, desto lettere er de generelt at behandle. Friske strækmærke (striae rubra), der er enten røde eller pink, er forholdsvis nemme at behandle med IPL Ellipse (Nordlys) og kræver som regel kun 2-3 behandlinger for at få farven til at svinde. I enkelte tilfælde kan der være behov for flere behandlinger.

Lyse og hudfarvede strækmærker (striae alba) kræver som regel 3-4 behandlinger for et tilfredsstillende resultat. For hver laserbehandling bedres strækmærkerne endnu mere. 

Behandlingerne skal gives med minimum 6 ugers interval og resultatet kommer gradvist, efterhånden som huden danner nye kollagen – og elastiske fibre, som giver strækmærkerne styrke.

minoxidil
Strækmærker på maven før CO2 laserbehandling
Strækmærker på maven før CO2 laserbehandling
Strækmærker på maven efter CO2 laserbehandling
Strækmærker på maven efter CO2 laserbehandling

Hvornår kan jeg se det endelige resultat?

Resultatet efter behandling af røde strækmærke (striae rubra) med IPL Ellipse (Nordlys) ses allerede 4 uger efter sidste behandling. 

Det endelige resultat efter behandling med MedArt fraktioneret CO2 laser af ældre strækmærker kommer gradvist over 6-12 måneder efter sidste behandling. Det skyldes, at det tager tid for huden at danne nye bindevævsfibre.

Kan jeg få behandlet mine strækmærker hele året?

Ja, det er intet problem, så længe du er påpasselig med solen og bruger solcreme med høj faktor.

Kan mine strækmærker fjernes helt?

I mange tilfælde kan strækmærker reduceres så meget, at man nærmest ikke bemærker dem. Det afhænger af udgangspunktet og hvor udtalte strækmærker du har, før vi går i gang med dine behandlinger.

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

minoxidil

Varmeste hilsner

Strækmærker - Sådan behandles de

Læge Ulrik Knap, MD, Specialist i Laserbehandling

Hudlæge Ulrik Knap om behandling af strækmærker

Strækmærker skyldes stræk på huden gennem kortere eller længere tid. Desto hurtigere huden udvides, desto større er risikoen for at få strækmærker.

Det kan fx være i 3. trimester i graviditeten samt i puberteten, hvor mange unge skyder i vejret i løbet af meget kort tid. Strækmærker ses også hyppigt på overgangen mellem brystmusklerne og armhulen hos unge mænd, der går i træningscenter for at løfte vægte og har fået større overarme.

Når strækket på huden er for stort, kan huden ikke længere være med, og bindevævene i læderhuden (dermis) tager derfor skade og giver efter. Det giver strækmærker.

Som læge har jeg specialiseret mig i hudens sygdomme med lasere. Laserbehandling af både friske som ældre strækmærker er en fremragende behandling.

Resultaterne er altid en reduktion og udglatning af strækmærkerne, som dermed bliver mindre synlige. Det kan fx være meget røde eller pink strækmærker (striae rubra), hvor farven kan reduceres væsentlig samt lyse og hudfarvede strækmærker (striae alba), hvor øget kollagendannelse styrker strækmærkerne, gør huden mere jævn og får strækmærkerne til at trække sig sammen, så de bliver mindre synlige.

Sådan booker du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.