fbpx
Karsprængninger i ansigtet

Karsprængninger i ansigtet: Permanent reduktion med laser / IPL

Af Ulrik knap, hudlæge, md, Specialist i laser

Som hudlæge (speciallæge i dermatologi) har jeg bl.a. specialiseret mig i behandling med lasere og IPL af hudens sygdomme.

Karsprængninger i ansigtet er et stort problem for mange, og rammer omkring 1 ud af 20 af den voksne befolkning. Heldigvis er karsprængninger nemme at fjerne med laser.

Hvorfor får man karsprængninger i ansigtet?

Karsprængninger kan skyldes både sol, vind og vejr, men i mange tilfælde er tilstanden også forbundet med den hudsygdom, som kaldes rosacea. Sygdommen i sig selv er helt ufarlig, men den giver nogle trælse følger, herunder tydelige blodkar i ansigtet.

Karsprængninger i ansigtet ses ofte hos flere i samme familie, hvilket peger i retning af en vis arvelig komponent. Er huden meget lys, træder blodkarrene i huden også lettere frem.

Mange med rosacea oplever, at rødmen i ansigtet forværres af varme drikke, alkohol, krydret mad, sollys og stress. 

Before After Før behandling af rosacea, rødme i ansigtet og karsprængninger med laser - læge ulrik knap Efter behandling af rosacea, rødme i ansigtet og karsprængninger med laser - læge ulrik knap

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

Before After Før behandling af rødme i ansigtet knapmd.dk Efter behandling af rødme i ansigtet knapmd.dk

Hvad er flushing og diffus rødme?

Hvis du tit oplever at blusse i ansigtet, på halsen og på brystet, har du det, der kaldes ‘flushing’. Flushing kommer især, hvis man er stresset, er fysisk aktiv eller bliver nervøs, fx hvis man skal holde oplæg for en forsamling, men kan også komme helt spontant ud af det blå.

For nogen kan tilstanden være ekstremt pinlig. ‘Flushing’ behandles nemt med IPL (Nordlys), som er en avanceret laser teknologi, der får de små fine blodkar i huden til at lukke sig permanent.

Hvordan kan karsprængninger behandles?

Der findes flere måder at behandle karsprængninger i ansigtet på, men hvis du ønsker en permanent reduktion af blodkarrene, er den bedste løsning at behandle med laser.

I klinikken anvender jeg Ellipse (Nordlys) til behandling af karsprængninger. Det er en effektiv behandling, som i løbet af få behandlinger får blodkarrene til at lukke.

Har du også voksen akne (såkaldt papulo-pustuløs rosacea), kan jeg supplere med forskellige lægemidler, der får ro i huden.

Karsprængninger i ansigt | Professionel behandling med laser - Hudlæge Ulrik Knap

Hvordan forbereder jeg mig til min behandling af karsprængninger?

Det er vigtigt, at huden ikke er solbrun, når du skal behandles for at opnå det bedste resultat. Vær derfor så påpasselig med solen som muligt, undlad solarium, anvender ikke solbruner og gå ikke i spraytan i 3-4 uger op til din behandling. 

Det skyldes, at lyset fra laseren skal kunne trænge ned i huden og ramme blodkarrene. Det er langt vanskeligere, hvis der ligger et skjold af pigment i overhuden, som forhindrer laserlyset i at nå karsprængningerne i de dybere lag af huden.

Evt. ubehag i forbindelse med behandlingen kan reduceres ved indtag af smertestillende medicin, fx 1 gram paracetamol og 400 mg Ipren / Ibuprofen 1 time før behandlingen.

Hvad kan jeg forvente efter behandlingen?

Den første times tid efter behandlingen, oplever de fleste, at huden føles lidt solbrændt, og nogle oplever også mild kløe i huden efter behandlingen. Det er tegn på, at behandlingen virker.

Rødme og hævelse er almindeligt og aftager typisk efter 1-2 dage.

Huden er i reglen også mere følsom overfor sollyset de første uger efter en behandling. Derfor er det vigtigt, at du søger skygge og anvender solcreme med høj faktor i de første uger efter din behandling for at reducere risikoen for pigmentforandringer.

Before After Før laserbehandling af diffus rødme i ansigtet læge ulrik knap Efter laserbehandling af diffus rødme i ansigtet læge ulrik knap
Karsprængninger i ansigtet

Hvordan er effekten af behandlingen af karsprængninger?

Behandling af karsprængninger med laser (IPL) er en meget effektiv måde at opnå permanent reduktion af karsprængninger i ansigtet.

Lyset fra laseren sendes ind i huden i korte lysglimt. Ved hvert lysglimt afsættes varmeenergi i blodkarret. Resultatet er, at blodkarret trækker sig sammen og lukker.

Hos langt de fleste opnås en markant reduktion af karsprængninger efter bare få behandlinger.

Hvor mange behandlinger skal jeg have?

Hvor mange behandlinger du har behov for, afhænger af, hvor mange karsprængninger, du har, hvor dybt i huden blodkarrene ligger samt om du har både tykke og tynde kar, der skal behandles.

De fleste har behov for 2-3 behandlinger med 4 ugers interval for at opnå en tilfredsstillende reduktion af karsprængninger i huden. Nogle få har behov for flere behandlinger.

Hvor lang tid skal der gå mellem mine behandlinger?

Jeg anbefaler, at der går 4-6 uger imellem hver behandling.

Hvor lang tid tager en behandling?

Varigheden af en behandling afhænger af, hvor stort et område, der skal behandles. Enkelte blodkar tager mindre end et minut at behandle. Skal du derimod have behandlet karsprængninger i hele ansigtet, tager behandlingen fra start til slut ca. 5-10 minutter.

Karsprængninger i ansigtet
Before After Før laser IPL behandling af karsprængninger læge ulrik knap Efter laser IPL behandling af karsprængninger læge ulrik knap

Hvordan ved jeg, om laser er den rigtige behandling for mig?

Hvis du er i tvivl, vil jeg anbefale dig at begynde med en helt uforpligtende forundersøgelse i klinikken. Her undersøger jeg din hud og fortæller dig mere om behandlingen.

Fordelen ved behandling med laser er, at du får permanent reduktion af karsprængninger.

Hvordan ser min hud ud efter min behandling – skal jeg fx tage nogle dage fri fra arbejde?

Din hud kan godt være rød de første timer efter din behandling, men det aftager, så det er intet problem at tage på arbejde allerede dagen efter din behandling.

Skulle der resterer lidt rødme i huden i længere tid, kamufleres det let med makeup.

Gør behandling af karsprængninger med laser ondt?

Behandling af karsprængninger med laser / IPL er en meget veltolereret behandling. Lyset fra laseren sendes ind i huden som korte lysglimt. Hvert lysglimt føles som små svirp fra en elastik.

Hvornår ses resultatet efter behandlingen?

Resultatet ses allerede umiddelbart efter behandlingen, men det endelige resultat kan først vurderes efter 6 uger. Det er den tid, det tager for kroppens immunsystem at fjerne de ødelagte blodkar i huden.

Hvordan fremmer jeg resultatet efter min behandling?

Rosacea og karsprængninger i ansigtet, på halsen og på brystet forværres af sol og vind. Derfor vil jeg anbefale dig, at du både før som efter dine IPL-behandlinger (Nordlys) sørger for at anvende dagcreme med solfaktor i eller anvender en alm. solcreme med høj faktor (SPF 30+). Er der bivirkninger til laserbehandling af karsprængninger & udvidede blodkar i ansigtet?

Som aestetisk læge og specialist i behandling med laser er det vigtigt for mig, at din behandling udføres korrekt og så sikkert som muligt. Jeg har til dato ikke oplevet bivirkninger og komplikationer til mine behandlinger.

Strammende fornemmelse i huden i de første timer efter behandlingen, kløe og rødme i huden i få dage efter behandlingen er normalt.

Ganske små, overfladiske sår på de behandlede karudvidelser kan undertiden forekomme. Disse skaller af efter en uges tid.

I meget sjældne tilfælde kan huden blive solskoldet og der kan opstå pigmentforstyrrelser i det behandlede område, men det er sjældne og oftest forbigående. Den bedste måde at undgå denne type bivirkninger på er ved, at du er påpasselig med solen i ugerne før og efter behandlingen, bruger solcreme med høj faktor, og undlader solarium, solbruner og spraytan. 

Blærer eller vabler ved forbrænding, sår, infektion og arvævsdannelse er yderst sjældne bivirkninger.

Karsprængninger i ansigtet
minoxidil

Varmeste hilsner

Karsprængninger i ansigtet

Hudlæge Ulrik Knap, MD, Specialist i Laserbehandling

Hudlæge Ulrik Knap om behandling af diffus rødme og karsprængninger i ansigt, på hals og bryst

Laserteknologien har virkelig ændret på mulighederne for behandling af diverse hudsygdomme, lige fra røde ar, karsprængninger, flushing over til akne ar, operationsar, gevækster og solskader i huden.

Som læge har jeg specialiseret mig i hudens sygdomme og jeg anvender lasere i mit daglige virke.
Mit mål med enhver behandling er at fjerne karsprængningerne og reducere rødmen i huden. Det er en nem, skånsom og effektiv behandling, som er forbundet med minimalt ubehag til glæde for mine patienter.

Sådan booker du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.