fbpx
Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer

F.U.E. hårtransplantation

Af Ulrik knap, speciallæge, md, Specialist i hårtab

At udføre en F.U.E. hårtransplantation er både en medicinsk kunstart samtidig med at det er en avanceret operation, som fra min side som operatøren kræver stor koncentration og tekniske færdigheder. Det er egenskaber, der først kommer efter mange års træning.

Hvordan udfører jeg F.U.E. hårtransplantation

På denne side vil jeg beskrive grundprincipperne bag F.U.E. hårtransplantation. Behandlingen tilbydes desværre ikke aktuelt i klinikken.

Hårtransplantationen består i flere trin, som er opsummeret i tabellen nedenfor:

Før operationen

Trin 1: Forundersøgelse

Operation

Trin 2: Høstning af donorhår fra donorområdet

Trin 3: Sortering og klargøring af donorhårene før plantning sv.t. modtagerområdet.

Trin 4: Transplantation af donorhårene til det skaldede område

Efter F.U.E. hårtransplantationen

Trin 5: Aftercare

Trin 6: Opfølgende kontrolbesøg efter F.U.E. hårtransplantationen

Lad os kigge på de enkelte trin nedenfor.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
Speciallæge & Hårspecialist Ulrik Knap
ny hårgrænse før FUE hårtransplantation Hårspecialist Læge Ulrik Knap
Optegning af den nye hårgrænse er en vigtig del af forundersøgelsen mhp. at sikre en fælles forståelse for det ønskede resultat

FØR OPERATIONEN

Den perfekte nye hårgrænse

Der er flere trin, der går forud for selve hårtransplantationen, før jeg kan begynde at operere og danne din nye, perfekte hårgrænse.

Det omfatter bl.a. en forundersøgelse, hvor jeg undersøger hovedbunden og sikrer mig, at du er sund og rask og at dit hårtab ikke skyldes en sjælden hudsygdom, der giver hårtab, og som ville tale imod at lave en FUE hårtransplantation.

I forbindelse med forundersøgelsen er der flere ting, vi skal nå igennem:

 1. en grundig undersøgelse af donorområdet og en beregning af, hvor mange hår, der maximalt kan høstes fra donorområdet i nakken
 2. Optegning af den nye, perfekte hårgrænse
 3. Beregning af hvor mange hår, der skal transplanteres for at genskabe den perfekte hårgrænse

Der er forskellige måde at genskabe hårgrænsen på og ikke mindst mange faktorer, som skal indregnes i ligningen, når jeg optegner den nye hårgrænse. Det omfatter bl.a.:

 • Hvor mange hår er der til rådighed i donorområdet. Spørgsmålet er altså, om jeg kan gendanne hårgrænsen ud fra det antal hår, som maksimalt er til rådighed?
 • Alder
 • Hovedformen
 • Køn
 • Etnicitet
 • Patientens egne ønsker til den nye hårgrænse (meget vigtigt!)

Lad os tage et kig på hver af disse parametre.

gyldne ratio
Hårgrænsen er med til at indramme ansigtet og sætter øjnene i fokus ud fra den gyldne ratio.

Du kan også finde mere om behandlingen under FAQ

Du finder svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring hårtab på klinikkens FAQ

hårtab kasket hårspecialist læge Ulrik Knap

For det første, skal tætheden af donorhår være i orden og høj nok til at jeg kan høste det antal hår, som jeg har behov for til at kunne rekonstruere den perfekte hårgrænse.

Det er almindeligvis ikke noget som helst problem, men hos mænd med meget udtalt hårtab og et dårligt donorområde med forholdsvis få donorhår, er det altid vigtigt at sikre sig, at man ikke kommer til at udtynde for kraftigt i donorområdet, så hårpragten på baghovedet og i tindingerne bliver for tynd. Hos mænd med et dårligt donorområde, er der for få hår til at dække hele det skaldede område.

Alderen på patienten er også en vigtig parameter, når den perfekte hårgrænse skal optegnes. Det skyldes, at hårgrænsen skal svare til patientens alder. Med andre ord vil det komme til at se unaturligt ud at lave en hårgrænse som passer til en 20-årig ung mand hos en mand, der er 50 år.

Hovedets facon. Det æstetisk flotteste resultat opnås ved at placere hårgrænsen svarende til ansigtets øverste tredjedele. Dette giver symmetri i ansigtet og sikrer øjnenes placering svarende til eller tæt på ansigtets gyldne ratio. Dermed kommer øjnene i fokus.

Patientens køn har betydning for formen på hårgrænsen. Den perfekte hårgrænse hos kvinder er mere kurvet end den perfekte hårgrænse hos mænd, hvor en mere kantet afgrænsning af ansigtet giver et maskulint udseende.

 

Etnicitet har også indflydelse på hårgrænsens form. Personer fra Mellemøsten og Middelhavsområdet har typisk en mere lige og skarpt afgrænset hårgrænse sammenlignet med mænd fra Nordeuropa og Skandinavien.

 

Klientens ønsker er naturligvis også meget vigtige, når jeg skal optegne den perfekte hårgrænse. Når jeg optegner den nye hårgrænse har jeg derfor kundens ønsker for øje udover min egen professionalisme og ekspertise.

Jeg optegner altid et forslag til den nye hårgrænse og derefter retter jeg til ud fra klientens ønsker.

Hårtab ved overgangsalder og menopause er et normalt fænomen der kan behandles ifgl. Hårspecialist Læge Ulrik Knap
Hårtab ved overgangsalder og menopause er et normalt fænomen, der skyldes den nedsatte produktion af de kvindelige kønshormoner. Tilstanden kan behandles lægeligt iflg. Hårspecialist Læge Ulrik Knap. Den mest optimale behandling er dog som regel medicinsk hårterapi til kvinder.
norwood 7 hårtab

Hvor kommer donorhårene fra?

Donorhårene kommer fra siderne og baghovedet. Disse hår er ikke følsomme over for det mandlige kønshormon, DHT, og forbliver derfor livet igennem hos mænd, der taber håret. 

Ved at flytte hårene fra baghovedet og siderne kan jeg dermed være sikker på, at hårene ikke tabes med tiden.

Selv hvis du skulle gå hen og udvikle et hårtab svarende til Norwood VII, vil de transplanterede hår stadigvæk blive siddende.

Med andre ord låner jeg donorhårene fra de områder af hovedbunden, hvor man ikke taber håret med alderen.

Derudover anbefaler jeg altid mine patienter at påbegynde medicinsk behandling med Dutasterid eller Finasterid (enten som hårprodukt eller på pilleform) for at bremse yderligere hårtab efter FUE hårtransplantationen.

Som du måske allerede ved, mindsker Dutasterid og Finasterid mængden af DHT omkring hårrødderne. Bivirkninger kan helt undgås ved at anvende lægemidlerne som hårprodukt fremfor på pilleform.

HÅRTRANSPLANTATIONEN

Trin 2: Høstning af donorhårene fra baghovedet og siderne af hovedet

På operationsdagen om morgenen starter vi med at barbere nakkehårene og hårene på baghovedet og siderne helt kort, så de har en længde på ca. 0,5 mm. 

Dernæst er det tid at høste donorhårene. Det foretages i lokalbedøvelse, så patienten ikke mærker noget under selve høstningen.

Donorhårene høstes enkeltvis fra donorområdet med en lille rund kniv på 0,6-0,9 mm i diameter. Denne teknik kaldes FUE metoden, hvilket står for ‘follikel enhed ekstraktion’ (follicular unit extraction).

Hver enkelt ‘follikel-enhed’ indeholder typisk mere end ét hår. 

Det ser man særlig tydeligt, når man kigger ned i hovedbunden med et forstørrelsesglas.

høst af donorhår hårtransplantation FUE
Ved en FUE hårtransplantation høstes donorhårene enkeltvis med en lille cylinderformet kniv
Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
Hårene i donorområdet samler sig i små enheder bestående af typisk 1-3 hår. Den grønne ring markerer ét hår, den røde ring viser 2 hår og den lilla ring markerer 3 hår.

Donorhårene efter høstning

Når man høster hårene, ser de ud, som vist i billedet. Nu kaldes hårene for ‘grafter’ og måler bare få mm i længden.

Jo flere hårrødder der er i en graft, desto flere hår dannes ud fra graften. Grafter der kun indeholder én hårrod, danner altså kun ét hår, mens grafter, der indeholder 2 eller flere hårrødder danner flere hår pr graft.

Trin 3: Forberedelse af donorhårene før transplantation

Når donorhårene er høstet, er det tid til at klargøre dem til implantationen. Dette trin består i, at fjerne evt. overskydende fedt på ydersiden af hårene og frasortere de donorhår, som måtte være blevet beskadiget under høstningen.

Graftene inddeles også ud fra, hvor mange hårrødder de indeholder.

Grunden til det er, at jeg gerne vil have 1’erne til at udgøre den allerførste del af hårgrænsen for at få den nye hårgrænse til at se mere naturlig ud. 

Grafterne, som indeholder flere hårrødder, placerer jeg bagved 1’erne, hvor de skal give fylde og tæthed til hårgrænsen.

Trin 4: Implantation af de nye hår

Når donorhårene er gjort klar til implantation, er det tid til at begyndende transplantationen af donorhårene og fysisk at gendanne din hårgrænse. Det gøres i lokalbedøvelse.

Implantationen af donorhårene gøres én graft ad gangen. På den måde sikres det, at både lokalisation af de enkelte hår og vinklen på de nye hår er helt perfekt.

Dette er en tidskrævende procedure, som kræver høj ekspertise og erfaring og det har taget mig mange års træning at nå dertil, hvor jeg er i dag.

EFTER HÅRTRANSPLANTATIONEN

Trin 5: Aftercare

Umiddelbart efter hårtransplantationen skal du være meget forsigtig med det transplanterede område for at undgå uheld, hvor donorhårene popper ud igen (særlig risiko det første døgns tid).

Jeg sørger for ifbm. din hårtransplantation at give dig en grundig guide vedrørende aftercare, så du føler dig godt rustet på til den første tid efter din hårtransplantation.

Min guide bedes du følge ned til punkt og prikke efter din F.U.E. hårtransplantation for at opnå det bedst mulige resultat.

Hvis du ikke allerede før din hårtransplantation er kommet i gang med supplerende medicinsk hårterapi, er det obligatorisk, at vi tager snakke omkring efterbehandling med et medicinsk hårprodukt eller tabletbehandling for at bremse yderligere hårtab.

Donorhår efter høsning. Dette kaldes grafts, som består af 1-4 hårsække
Donorhår efter høsning. Dette kaldes grafts, som består af 1-4 hårsække i viste tilfælde.
platelet rich plasma
PRP (autologe vækstfaktorer) er en god supplerende behandling efter en F.U.E. hårtransplantation, da det sikrer større anslag af de transplanterede hår

Trin 6: Opfølgende kontrolbesøg efter din F.U.E. hårtransplantation

Det er meget vigtigt for mig, at jeg ser dig til opfølgende besøg efter din F.U.E. hårtransplantation for at sikre mig, at alt går som planlagt.

Der kan være behov for supplerende behandling med PRP for at fremme vækst af de nye hår.

Det tager vi stilling til sammen i forbindelse med dit første kontrolbesøg efter din F.U.E. hårtransplantation.

FAQ om hårtransplantation

Hvordan forbereder jeg mig til en F.U.E. hårtransplantation?

Som en tommelfingerregel er der to ting, der har betydning for, at du får et godt resultat. Det ene er selve hårtransplantationen, at den er udført korrekt, men den anden del, der er mindst lige så vigtig er, hvordan du som patient agerer før som efter operationen.

Jeg vil derfor anbefale dig at følge mine instrukser nøje:

 • Undgå at berøre det opererede område, hvor de nye hår er sat i
 • Vaske først håret på dag 10 efter hårtransplantationen
 • Sov med hævet hovedgærde indtil dag 7
 • Undgå træning og andre aktiviteter, hvor du får pulsen op
 • Undlad varme bade og sauna
 • Hold pause med alle kosttilskud (fx hvidløg, fiskeolier, ingefær, Ginsing m.fl.) vitaminer og mineraler mindst 4 uger før operationen

Skal jeg tage Finasterid både før og efter min hårtransplantation?

Jeg anbefaler altid opstart af Finasterid i forbindelse med en hårtransplantation, særligt hos helt unge mænd, hvor der er en risiko for yderligere hårtab af de ikke-transplanterede hår efter operationen.

Finasterid eller dutasterid +/- minoxidil får jeg specialfremstillet til mine klienter som hårprodukt, men som pille kan finasterid også udskrives på recept, hvis du hellere ønsker det.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer

Hvornår er en hårtransplantation den bedste behandling?

Du skal vælge en hårtransplantation, hvis du gerne vil se markante resultater i løbet af kort tid.

Jo yngre du er, desto vigtigere er det, at du efter din hårtransplantation også kommer i gang med medicinsk hårterapi, fx Finasterid +/- minoxidil for at bremse yderligere hårtab.

Hvis du ikke ønsker Finasterid på pilleform pga. bivirkninger, får jeg specialfremstillet denne medicin til dig som hårprodukt i stedet – uden risiko for at du får bivirkninger.

Gør en hårtransplantation ondt?

En F.U.E. hårtransplantation er en meget veltolereret behandling, som foretages i lokalbedøvelse. Dvs. at du er vågen under hele operationen. Så snart lokalbedøvelsen virker, mærker du praktisk talt intet ubehag i hverken donorområdet eller det område, hvor donorhårene skal sættes i.

Efter operationen er hovedbunden hævet og lidt øm, men det fortager sig i løbet af få dage og aftager ved indtag af alm. smertestillende medicin i anbefalede doser, som du får på apoteket i håndkøb.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
prp behandling igang
Hårspecialist, Læge Ulrik Knap, M.D., i gang med en PRP-behandling mod hårtab på en ung mand.

Hvornår ses resultatet efter min F.U.E. hårtransplantation?

Når donorhåret sættes i, har det en længde på bare 0,5 mm.

Derefter skal det i gang med at vokse. Efter ca. 6-8 måneder efter hårtransplantationen ses det endelige resultat, men allerede efter 4 måneder begynder de fleste at kunne se tydelige resultater.

Resultatet kan fremskyndes ved at efterbehandle med PRP, som er kroppens egne vækstfaktorer. 

Vækstfaktorer i en PRP behandling kommer fra patienten selv.

Er der nogen risici ved en F.U.E. hårtransplantation?

Der er altid en lille risiko ved en operation. Ved en F.U.E. hårtransplantation er risikoen for komplikationer dog meget lav. I sjældne tilfælde ses:

 • Infektion
 • Manglende anslag af donorhårene

For at mindske risikoen for komplikationer er det vigtigt, at du altid følger både mine skriftlige og mundtlige instrukser.

Er én F.U.E. hårtransplantation nok?

I langt de fleste tilfælde er én operation nok, men i tilfælde af meget store hårtransplantationer, hvor der skal transplanteres flere tusinde donorhår for at opnå den perfekte tæthed mellem hårene i det transplanterede område, må hårtransplantationen foretages af to eller flere omgange.

Det skyldes ikke mindst, at der er en fysisk begrænsning på, hvor tæt donorhårene kan sættes på hinanden ifbm. operationen. Sættes hårene for tæt, begynder hårene ved siden af at ‘poppe ud’ igen.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer

Hvor lang tid tager en F.U.E. hårtransplantation?

En hårtransplantation foretages i flere trin, som beskrevet ovenfor. Hvert trin tager alt lige fra under en time til adskillige timer. Jo større hårtransplantationen er, desto længere tid tager det fra start til slut.

Det mest almindelige er, at en hårtransplantation varer 7-10 timer, men med betydelig variation fra operation til operation. Små transplantationer kan gøres på 3-4 timer, mens store hårtransplantationer varer op til 12 timer eller længere.

Hvad er forskellen på en F.U.E. og FUT hårtransplantation?

En F.U.E. hårtransplantation er en meget mere skånsom og mere sikker måde at høste donorhårene på sammenlignet med en FUT hårtransplantation.

Ved en FUT hårtransplantation (også kaldet en strip procedure) skærer man en strimmel hud ud fra baghovedet.

Derefter skæres stimlen i mindre blokke, så donorhårene kan isoleres fra hudstrimlen.

Og dernæst syer man huden sammen igen omme i baghovedet.

Resultatet er, at man får et ar, som hos nogen kan være ret tydeligt, særligt hvis man senere i livet klipper håret helt kort.

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
FUT hårtransplantation. Der skæres en strimmel hud ud fra baghovedet, som efterfølgende skæres ud i mindre blokke, så man får fat i donorhårene. Ulempen ved denne metode er, at donorområdet efterlades med et skæmmende tværgående ar.
ar efter FUT hårtransplanation
Skæmmende tværgående ar efter FUT hårtransplanation, som begrænser kort klippet hår
FUE hårtransplantation
FUE hårtransplantation. Donorhårene høstes enkeltvis. Fordelen er, at donorområdet heler op uden synligt arvæv.
Donorområde efter FUE hårtransplantation
Når donorområdet er helet op efter FUE hårtransplantation, ser man næsten ingen arvæv. Det er fordelen ved FUE ift. en FUT hårtransplantation

Ved en F.U.E. høster man derimod donorhårene (graftene) enkeltvis ved at udstanse hårene med en lille rund kniv, som måler bare 0,6-0,9 mm i diameter, og derefter tages hårene ud enkeltvis.

Umiddelbart efter en F.U.E.-hårtransplantation har man derfor en masse mindre huller i huden, som lukker sig i løbet af få dage.

Som du nok vil lægge mærke til, er donorområdet forholdsvist stort ved en FUE-hårtransplantation.

Og desto flere hår, der skal transplanteres, desto større er donorområdet.

Det er for at undgå for kraftig en udtynding af hårene i donorområdet, så tætheden af hår i nakken ikke bliver for tynd.

Teknikken efterlader stadigvæk ar svarende til de små huller, men arrene er væsentlig mindre og ikke nær så tydelige som ved strip procedure.

Her ses donorområdet, når området er helet op efter en FUE hårtransplantation, ca. 2 uger efter FUE hårtransplantationen.

Er en FUE hårtransplantation bedre end en FUT hårtransplantation?

Ja, der er ingen tvivl om, at en FUE hårtransplantation giver et væsentlig flottere resultat svarende til donorområdet uden skæmmende arvæv, mindre risiko for overskæring af hårrødderne, når hårene høstes og mere skånsom håndtering af donorhårene, som dermed har bedre anslag.

Ved strip proceduren (FUT) får patienten et stort tværgående ar fra øre til øre, hvor der er risiko for at arret bliver bredt og synligt, langvarig sårheling, sårinfektion og at såret kan springe op.

Ved FUE hårtransplantationen er det kosmetiske resultat derimod væsentlig flottere, fordi arrene nærmest ikke kan ses – kun hvis man kigge meget godt efter, kan man se de små ar, der måler mindre end 1 mm i diameter.

Kan alle og enhver få en F.U.E. hårtransplantation?

I langt de fleste tilfælde er svaret ja, men der er nogle få tilfælde, hvor jeg fraråder en hårtransplantation.

Nogle af de situationer, hvor jeg ud fra et rent professionelt synspunkt fraråder en hårtransplantation er, hvis:

 • patienten har en tilgrundliggende hudsygdom, der giver hårtab, fx svær ubehandlet psoriasis
 • patient har dårlig psykisk eller fysisk helbred og mange ledsagesygdomme
 • der er alt for få hår i donorområdet til at et tilfredsstillende resultat kan opnås.
Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer
minoxidil

Varmeste hilsner

Hvordan udfører jeg FUE hårtransplantationer

Speciallæge Ulrik Knap, MD, Specialist i behandling af Hårtab

Læge Ulrik Knap om behandling af hårtab

Med baggrund i min viden som læge og hårspecialist hjælper jeg til dagligt både mænd og kvinder med hårtab.

En FUE hårtransplantation er min foretrukne behandling til mænd.

Det er en effektiv behandling med sikre resultater.

Behov for en uforpligtende vurdering?

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.