fbpx
FAQ

Behandling af Hårtab: Hyppigste spørgsmål & svar vedrørende receptpligtige hårprodukter, medicin, m.fl.

Af Ulrik knap, læge, MD, Specialist i hårtab

Indholdsfortegnelse

Som læge og specialist i hårtab modtager jeg tonsvis af spørgsmål hver uge, der vedrører alt lige fra årsager til hårtab, udredning, behandlingsmuligheder, bivirkninger, til mere specifikke spørgsmål, der omhandler de individuelle behandlinger, valg af lægemidler, koncentrationer m.fl..
Det er et utrolig tidskrævende arbejde for mig at besvare sådanne spørgsmål, men omvendt også meget givende for mig qua min interesse i netop behandling af hårtab.

For at lette og effektivisere min arbejdsgang har jeg dog valgt at samle nogle af de hyppigste spørgsmål og svar omkring hårtab på denne side. Nogle af svarene henviser i øvrigt til individuelle artikler, der går i dybden med emnet.

Du bedes læse informationen på denne side, inden din konsultation.

Anvend med fordel indholdsfortegnelsen på siden til at finde det spørgsmål og svar, som har relevans for dig.

Generelle spørgsmål vedr. brug af medicinske hårprodukter


Hvad er forskellen på receptpligtige medicinske hårprodukter, som specialfremstilles af Læge Ulrik Knap, i forhold til de hårprodukter, som jeg kan købe i webshops og på andre klinikker?

Den helt store forskel mellem de hårprodukter, som jeg har mulighed for at få specialfremstillet til dig, og andre produkter, er indholdet af receptpligtige lægemidler, hvis effekt er dokumenteret gennem videnskabelige undersøgelser at bremse hårtab og fremme ny hårvækst.

Det er også derfor, at jeg kan stå 100% inde for de produkter, jeg får specialfremstillet til hver enkelt klient.

Det er min opfattelse helt generelt, at de hårprodukter, som kan købes i webshops, i Matas, på apoteket i håndkøb og på visse andre klinikker (ingen navne nævnt, ingen glemt) generelt indeholder planteekstrakter med ingen eller ringe virkning eller dokumentation bag sig.

Medicinsk hårtabsbehandling Hårspecialist Læge Ulrik Knap
34-årig mand før opstart og 5 år efter opstart af behandling med medicinsk hårprodukt med indhold af Finasterid.







Hvordan kommer jeg i gang med behandlingen?

Da der er tale om receptpligtig medicin, skal jeg først se dig til en konsultation (enten fremmøde eller telefonisk). 

Ønsker du online konsultation bedes du forud for konsultationen udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

I forbindelse med konsultationen vurderer jeg indikationen for din behandling og vi finder sammen frem til, hvilken behandling, der er mest egnet til behandling af dit hårtab.

Når vi sammen er nået frem til, hvilket hårprodukt dit hårtab skal behandles med samt koncentrationen af de forskellige lægemidler, foretages den videre specialfremstilling af dit hårprodukt.


Fornyelse af recept

Du finder info omkring fornyelse af dit recept her.

Hårtab ved PCO behandling
PCO er en tilstand, som rammer kvinder og undertiden kan give hårtab. Denne type hårtab kan behandles med medicinsk hårterapi, som genopretter den hormonelle balance i hovedbunden og omkring hårrødderne.







Hvorfor skal jeg til en online konsultation pr telefon eller fremmøde konsultation for at få specialfremstillet et hårprodukt?

Det skyldes, at jeg ikke kan udskrive receptpligtig medicin (fx finasterid m.fl.) til dig uden at have haft mulighed for at vurdere, om der er lægelig grund til at påbegynde sådan behandling af dit hårtab.

Derudover er det min erfaring, at mange af mine klienter som regel har mange spørgsmål, som skal afklares, før vi finder frem til den rette behandling. Det ville være et meget tidskrævende arbejde for mig pr. mail. 

For at du hurtigere kan komme i gang med din behandling og for at mindske mit administrative tidsforbrug ved tasterne, foretages derfor en indledende gebyrpålagt konsultation, som kan foregå enten ved at du møder i klinikken eller pr. tlf.

Forud for din konsultation bedes du udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

Konsultationen er sammen med specialfremstilling af dit hårprodukt pålagt et konsultationsgebyr.

Hårtab ved overgangsalder og menopause er et normalt fænomen der kan behandles ifgl. Hårspecialist Læge Ulrik Knap
Hårtab i forbindelse med overgangsalder og efter menopausen er forholdsvist almindeligt. Denne type hårtab kan heldigvis behandles, fortæller Hårspecialist og Læge, M.D., Ulrik Knap







Hvordan anvendes hårprodukterne?

Hårprodukterne kommer enten som en gel eller som en væske. Til de fleste af hårprodukterne medfølger en pipette, som anvendes ifbm. påføring af produktet.

Væsken / gelen påføres hovedbunden i tørt hår. Derefter masserer du produktet ind i hovedbunden, indtil det er jævnt fordelt. Væsken skal have lov til at sidde indtil det er tørret ind.







Hvor ofte skal jeg anvende hårproduktet?

Du skal anvende hårproduktet 1-2 gange dagligt. I mange tilfælde er det tilstrækkeligt at anvende det én gang dagligt. 

Det er ligegyldigt hvornår på dagen, du anvender hårproduktet; dog skal det helst ikke anvendes lige efter bad, hvor håret stadig kan være vådt af hensyn til lægemidlernes absorption gennem huden.

Den bedste absorption opnås ved at påføre væsken, når håret er tørt.

PRP behandling af hårtab hos mænd
26-årig mand med begyndende central udtynding på baggrund af mandligt / androgent hårtab (male pattern hair loss). Før og 6 måneder efter 2. behandling med PRP.







Hvor meget produkt, skal jeg anvende pr påføring?

Du skal sørge for at få fordelt hårproduktet jævnt i hovedbunden. De fleste kan nøjes med at anvende 1 ml pr. dag.







Hvor skal hårproduktet påføres?

Du skal påføre væsken svarende til de områder, hvor du ønsker effekt af behandlingen. Hos de fleste skal produktet derfor anvendes svarende til issen og kronen.







Hvor fremstilles hårprodukterne henne?

Som læge har jeg mulighed for at få specialfremstillet receptpligtige hårprodukter, fx med indhold af finasterid, via certificerede og anerkendte apoteker i Europa. 

Disse apoteker arbejder inden for streng EU lovgivning. Derfor kan du være 100% sikker på, at kvaliteten af hårprodukterne er helt i top.

oversigt behandling haart
Hårtab hos mænd kan inddeles i forskellige sværhedsgrader. Placeringen af de hormonfølsomme hår har betydning for udvikling af hårtabet og dets sværhedsgrad.

Vil du høre mere om, hvordan Læge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Læge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab. Han har altid et svar klar til dig. Kontakt ham for en uforpligtende vurdering.

Hårtab hos mænd: Specifikke spørgsmål vedr. Finasterid, Dutasterid og Minoxidil

Fandt du ikke svar på dine spørgsmål vedrørende behandling med Finasterid (eller Dutasterid) i artiklen ‘Behandling af Hårtab – Finasterid & Dutasterid som hårgel til mænd’, så kan det være, at du finder svaret nedenfor.







Hvordan virker Finasterid & Dutasterid

Dette har jeg beskrevet grundigt i artiklen ‘Behandling af Hårtab – Finasterid & Dutasterid som hårgel til mænd’, som jeg vil bede dig om at læse, inden du fortsætter, da denne artikel beskriver de grundlæggende forhold vedrørende disse to lægemidler.







Er der bivirkninger til medicinske hårprodukter indeholdende fx finasterid eller dutasterid?

Nej, der er ingen bivirkninger.

Fordelen ved at vælge Finasterid og Dutasterid hårgel er, at du netop undgår de undertiden uheldige bivirkninger, som kan være forbundet med behandlingen på pilleform (rejsningsproblemer, nedsat sexlyst, nedsat sædkvalitet, risiko for udvikling af brystvæv m.fl.).

Når Finasterid og Dutasterid hårproduktet påføres hovedbunden, trænger lægemidlerne kun ned i den allerøverste del af huden, hvor de blokerer omdannelsen af DHT direkte omkring hårrødderne. Det betyder, at virkningen af lægemidlerne kun virker der og altså ikke give systemiske bivirkninger (fx forringet sædkvalitet), ligesom man undertiden ser hos mænd, der indtager lægemidlerne på pilleform.







Hvad er fordelene ved Dutasterid sammenlignet med Finasterid?

Dutasterid er ligesom Finasterid et lægemiddel, der hæmmer enzymet 5-alfa reduktase.

Det er dette enzym, der er særlig aktivt hos mænd, der taber håret. Enzymet omdanner nemlig det mandlige kønshormon, testosteron, til DHT. Stiger mængden af DHT omkring de hormon-følsomme hårrødder i hovedbunden til over en vis tærskelværdi, begynder hårrødderne at miniaturisere, og det giver altså hårtab.

Både Finasterid og Dutasterid er såkaldte 5-alfa reduktase hæmmere (ARI), men der er forskel på deres virkning.

Fordelen ved Dutasterid ifht. Finasterid er, at Dutasterid:

  1. giver en væsentlig kraftigere reduktion af DHT omkring hårrødderne.
  2. blokerer både ARI type 1 og type 2, hvorimod Finasterid kun blokerer ARI type 2. Det kan også have noget at sige ifht. hvor lidt eller hvor meget DHT, der alligevel bliver dannet i hovedbunden under pågående behandling med ét af de to lægemidler.

Effekten ønsker vi helt ude i de øverste 2-4 mm af huden, hvor hårrødderne ligger. Vha. et hårprodukt, der indeholder en 5-alfa reduktase hæmmer (enten Finasterid eller Dutasterid) har vi mulighed for at blokere enzymet og reducere DHT mængden omkring hårrødderne uden at der opstår  systemiske bivirkninger (fx rejsningsproblemer og nedsat sædkvalitet, som jo undertiden er et problem, når lægemidlet indtages på pilleform).

Målet er at få DHT ned under en vis tærskelværdi for at bremse miniaturiseringen af hårrødderne. Og her er Dutasterid altså et lidt mere potent lægemiddel sammenlignet med Finasterid.







Er der bivirkninger til hårprodukter, som indeholder minoxidil?

De fleste oplever ingen bivirkninger. Nogle få oplever kløe i hovedbunden, mens andre oplever midlertidig øget hårfældning i de første uger af behandlingsforløbet. Derefter bliver hårpragten gradvist kraftigere.

topical-finasteride-vs-placebo-1024x524
Undersøgelsen her viser, at hårfældningen mindskes over tid, når man anvender 5-alfa reduktase hæmmer (fx finasterid) som hårgel sammenlignet med en placebo-behandling.
Hårrødderne mister efterhånden deres blodforsyning i takt med udvikling af hårtabet. Dette sker som led i miniaturiseringen. Hårspecialist Læge Ulrik Knap
Hårtab er en gradvis proces, der skyldes miniaturisering af hårrødderne. Her spiller mængden af DHT omkring hårrødderne en særlig vigtig rolle.







Hvad sker der, hvis jeg ophører min behandling?

Ophøres behandling med hårproduktet indeholdende finasterid eller dutasterid, stiger DHT niveauet omkring hårrødderne kort tid efter ophør af behandlingen. Det betyder, at hårrødderne begynder at miniaturisere igen. Resultatet er tiltagende hårtab efter nogle måneder.

Ophøres behandling med hårprodukter indeholdende minoxidil, forsvinder det positive stimulus fra minoxidil på hårrøddernes vækstfase. Resultatet er en midlertidig øget hårfældning efter ophør af minoxidil.

hårtab mand medicinsk hårterapi
Hårtab hos mænd kan både bremses og behandles, fx med medicinsk hårterapi samt PRP.







Kan jeg til en start anvende et hårprodukt, der kun indeholder Finasterid (eller Dutasterid) for først siden at tilsætte minoxidil?

Som jeg har beskrevet i artiklen ‘Hvorfor minoxidil (Regain forte) kun er en lappeløsning, men stadig et godt supplement til behandling af hårtab hos mænd?’ er Minoxidil ikke et ‘must’, når det kommer til behandling af hårtab hos mænd. 

Minoxidil er derimod et godt supplement, der stimulerer hårets vækstfase og dermed fremmer kraftigere hårpragt. Det kan du i princippet også opnå ved hjælp af PRP, hvor hovedbunden behandles med kroppens egne vækstfaktorer.

Når jeg behandler hårtab hos mænd, er mit hovedfokus: 

  1. at mindske mængden af DHT omkring hårrødderne
  2. at fremme ny hårvækst
  3. evt. at gøre hårrødderne mindre følsomme over for DHT (kan opnås med en række andre lægemidler)

Minoxidil virker ved at ‘fremme ny hårvækst’, men bremser i sig selv ikke den fortsatte miniaturisering af hårrødderne (det gør Finasterid og Dutasterid til gengæld). Derfor er Finasterid (eller Dutasterid) et ‘must’, mens Minoxidil ikke er, ved behandling af hårtab hos mænd.

hårtab - finasterid knapmd.dk
Desto tidligere du kommer i gang med din behandling, desto bedre. Men selv hos midaldrende mænd har medicinsk hårterapi effekt. Det er vist i store videnskabelige undersøgelser.







Hvor længe anbefaler du, at jeg anvender behandlingen?

Hårprodukter, der indeholder finasterid eller dutasterid, vil jeg anbefale dig at fortsætte med, så længe som muligt.

Det skyldes, at målet er at holde DHT niveauet omkring hårrødderne nede, så miniaturiseringen af hårrødderne bremses. Holder du op med at anvende hårproduktet, stiger DHT niveauet med det resultat, at hårrødderne begynder at miniaturisere igen.

Minoxidil er et godt supplement til behandling med finasterid (eller dutasterid), især i opstartsfasen, fordi minoxidil i løbet af kort tid fremmer hårenes vækstfase og dermed giver kraftigere hårpragt.

Derfor vil jeg altid anbefale, at minoxidil anvendes sammen med finasterid (eller dutasterid).

Ønsker du på et senere tidspunkt af den ene eller anden årsag, at dit hårprodukt ikke skal indeholde minoxidil, men kun finasterid (eller dutasterid), er det muligt. Dog skal du forvente midlertidig øget hårfældning efter ophør af minoxidil.

DHT medføre rhårtab. Processen kaldes miniaturisering og sker hos mænd, der bliver skaldet. Hårspecialist og Læge Ulrik Knap
Miniaturisering af hårrødderne sker over en mangeårig periode som følge af den negative påvirkning fra det mandlige hormon DHT. DHT dannes ud fra testosteron i hovedbunden.







Er det nødvendigt at tilsætte finasterid eller dutasterid til mit hårprodukt, og kan jeg ikke nøjes med minoxidil?

Jeg vil altid råde dig til at anvende et hårprodukt, der som minimum indeholder finasterid. Dét, der medfører hårtab hos mænd, er i langt de fleste tilfælde, at niveauet af DHT er for højt omkring hårrødderne. 

Både Finasterid og Dutasterid reducerer markant DHT mængden omkring hårrødderne. Det betyder, at miniaturiseringen helt eller delvist kan bremses med disse lægemidler.

norwood 7 hårtab
Hårtab Norwood 7. Denne unge mand kunne måske have haft gavn af medicinsk hårterapi. I dette stadier er kun en hårtransplantation tilbage.







Hvad stiller jeg op, hvis jeg ikke opnår effekt med finasterid hårprodukt?

Indeholder dit hårprodukt kun 0,1% finasterid, vil jeg anbefale dig at få tilsat 5% minoxidil.

Indeholder dit hårprodukt derimod både 0,1% finasterid og 5% minoxidil, kan en strategi være at forsøge oral minoxidil.

Hårtab hos mænd før og efter behandling med medicin og PRP (platelet rich plasma / platelet rich fibrin) Læge Ulrik Knap
30-årig mand med androgent hårtab, Norwood 3 (4) vertex: Før og 11 måneder efter opstart af en kombination af medicinsk behandling med 5-alfa reduktase hæmmer og PRP.

Ønsker du en professionel vurdering?

Læge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab. 

Ønsker du en professionel vurdering af dit hårtab, begynder det hele med en uforpligtende vurdering.







Kan jeg få fremstillet hårproduktet i forskellige koncentrationer og med indhold af andre hårvækst-stimulerende lægemidler, fx minoxidil?

Ja, hårproduktet kan fremstilles i forskellige koncentrationer og med tilsættes af fx. minoxidil. 

Nogle af de populære formuleringer er:

  • Dutasterid 0,5% +/- minoxidil 5%
  • Dutasterid 1% +/- minoxidil 5%
  • Finasterid 0,1% +/- minoxidil 5% 
  • Finasterid 0,1% +/- minoxidil 15% 

Dutasterid +/- minoxidil specialfremstilles som en gel, mens Finasterid +/- minoxidil er en flydende væske, der er baseret på ethanol.

topical-finasteride-vs-placebo-1024x524
Undersøgelsen her viser, at hårfældningen mindskes over tid, når man anvender 5-alfa reduktase hæmmer som hårgel sammenlignet med placebo-behandling.







Hvordan kommer jeg i gang med behandlingen?

Da der er tale om receptpligtig medicin, skal jeg først se dig til en konsultation (enten fremmøde eller telefonisk). 

Forud for online konsultation bedes du udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

I forbindelse med konsultationen vurderer jeg indikationen for din behandling og vi finder sammen frem til, hvilken behandling, der er mest egnet til behandling af dit hårtab.

Når vi sammen er nået frem til, hvilket hårprodukt dit hårtab skal behandles med samt koncentrationen af de forskellige lægemidler, foretages den videre specialfremstilling af dit hårprodukt.

minoxidil

Vil du hurtigt i gang med din behandling?

Læge Ulrik Knap er specialist i behandling af hårtab. 

Vil du i gang med din behandling med det samme, så udfyld dette spørgeskema (tager max 5 min.) og send det retur pr e-mail.

Det er første skridt, før du kan komme igang med din behandling.

minoxidil

Send din besked her og jeg kontakter dig