fbpx
Hårtab – Minoxidil (Regain forte)

Hårtab – Minoxidil (Regain forte). Hvorfor minoxidil kun er en lappeløsning, men stadig et godt supplement til behandling af hårtab hos mænd?

Af Ulrik knap, speciallæge, md, Specialist i behandling af hårtab

Som hudlæge har jeg bl.a. specialiseret mig i udredning og behandling af hårtab.

Fælles for mine behandlinger er, at deres effekt er dokumenteret gennem videnskabelige undersøgelser. Derfor kan jeg stå 100% inde for deres effekt og virkning.

Minoxidil

Minoxidil er et af de produkter, som jeg gerne anbefaler, men kun som supplement til anden behandling.

Det skyldes, at minoxidil kun er en symptomlindrende behandling og ikke rammer den egentlige årsag til, at man udvikler hårtab som mand.

Du får forklaringen på denne side, men lad os først se på nogle af grundbegreber for at du kan forstå, hvorfor minoxidil kun er en lappeløsning, som altid resulterer i, at du ultimativt mister håret – hvis du altså kun bruger Regain Forte og ingen anden behandling.

De to begreber, som vi skal se på, er miniaturisering og de 3 faser i hårets cyklus.

Hårrødderne mister efterhånden deres blodforsyning i takt med udvikling af hårtabet. Dette sker som led i miniaturiseringen. Hårspecialist Læge Ulrik Knap

Vil du høre mere om, hvordan hudlæge Ulrik Knap kan hjælpe dig?

Kontakt klinikken for en konsultation. Har du spørgsmål inden du booker tid eller har du behov for hjælp til tidsbestilling, er du altid velkommen til at henvende dig helt uforpligtende til speciallægeklinikken.

DHT medføre rhårtab. Processen kaldes miniaturisering og sker hos mænd, der bliver skaldet. Hårspecialist og Læge Ulrik Knap
Tegningen viser den gradvise formindskelse (miniaturisering) af hårrødderne, som forårsages af den negative påvirkning fra DHT
oversigt behandling haart
Placering af de hormonfølsomme hår har betydning for, hvordan hårtabet udvikler sig hos mænd, der taber håret.. Det er de hormon-følsomme hår, der påvirkes af DHT.

Hvad skyldes hårtab hos mænd?

Hårtab hos mænd skyldes, at hårene på hovedet er følsomme over for det mandlige kønshormon, DHT (dihydrotestosteron). Det betyder helt lavpraktisk, at DHT binder sig til “modtager-antenner” (receptorer) på hårrøddernes overflade.

Når det sker, bliver hårrødderne mindre over en årrække, så de til sidst kun kan danne dunhår (velushår).

De hormon-følsomme hår sidder hos mænd typisk fortil i tindingerne, issen og kronen.

Omvendt, gælder det for såkaldte ikke-hormonfølsomme hår, at de ikke  udtrykker de “modtager-antenner” på deres overflade, som DHT kan binde sig til. Disse hår sidder hos mænd typisk i siderne og i nakken.

Det er forskellen mellem de hormonfølsomme hår og de ikke-hormonfølsomme hår, og placeringen af dem, der har betydning for, hvordan et hårtab kommer til at udvikle sig hos mænd, der ender med at tabe håret.

Er de hormon-følsomme hår, som DHT kan binde sig til, placeret i tindingerne, er det dér, man taber håret, og sidder de hormon-følsomme hår fx både i tindingerne og i kronen, er det de to steder man ender med at tabe håret.

Når DHT binder til de hormon-følsomme hår, sætter det gang i en proces, der kaldes miniaturisering.

Miniaturisering er et begreb, der anvendes om den gradvise formindskelse af hårrødderne som forløber gennem livet hos mænd, der har hormon-følsomme hår.

Slutstadiet i miniaturiseringen er, at hårene bliver til dun og dermed, at man bliver skaldet eller tyndhåret svarende til de områder af hovedbunden, hvor de hormon-følsomme hår sidder.

Hvad er minoxidil (Regain Forte)?

Minoxidil er et lægemidler, der anvendes til behandling af hårtab hos både mænd og kvinder.

For at forstå, hvordan minoxidil virker, skal du først have en basal forståelse for hårets cyklus.

Det er nemlig sådan, at hårene på hovedet konstant gennemgår en cyklus, som består af 3 faser: 1) en vækstfase, hvor hårene vokser, 2) en kort overgangsfase, hvor håret mister sin blodforsyning og 3) en hvilefase, hvor selve hårskaftet afstødes fra hårroden. 

Efter afstødning af hårskaftet, begynder et nyt hår at vokse ud fra hårroden.

Vækstfasen varer typisk nogle år, mens overgangsfasen og hvilefasen er begrænset til en periode på bare 3-4 måneder.

Betragter man alle hårene på hovedet, vil ca. 90-95% af hårene være i vækst, mens de resterende 5-10% er i gang med at blive afstødt. Det betyder, at man i gennemsnit fælder ca. 75-150 hår dagligt, mens et tilsvarende antal nye hår vokser ud.

Hårtab – Minoxidil (Regain forte)
minoxidil

Hvordan virker Minoxidil?

Regain Forte (minoxidil) virker ved at forlænge hårenes vækstfase, så hårene vokser i længst mulig tid.

Det betyder, at hårene stimuleres til at forblive længere tid i vækstfasen, før overgangsfasen og hvilefasen begynder. I stedet for, at man taber fx 100 hår dagligt i en periode, så medfører den forlænget vækst, at afstødningen af hårene udskydes til senere. I en periode vil man derfor måske kun tabe 90 hår dagligt i stedet for 100 hår dagligt. 

Nettoresultatet er altså at hårpragten over tid bliver kraftigere, fordi man fælder færre hår, netop fordi vækstfasen af de enkelte hår er forlænget.

Hvorfor er minoxidil (Regain forte) kun en midlertidig / lappeløsning?

Problemet ved kun at behandle hårtab med Regain Forte / minoxidil er imidlertid, at den tilgrundliggende årsag til dit hårtab, ikke rammes med minoxidil.

Den helt overvejende årsag til hårtab hos mænd er jo, at hårrødderne er følsomme over for det mandlige kønshormon, DHT (dihydrotestosteron). Når DHT binder sig til receptorer (modtage-antenner) på hårrødderne, medfører det en gradvis formindskelse (miniaturisering) af hårrødderne. Og det er netop denne proces, der betyder, at hårene til sidst bliver til dunhår, og at man bliver skaldet.

Denne sygdomsproces bremses ikke, hvis du kun behandler med minoxidil (Regain Forte), fordi Regain Forte kun forlænger hårrøddernes vækstfase. 

Man kan altså sige, at Regain Forte / minoxidil er en symptomlindrende behandling snarere end at den angriber selve årsagen til, at du bliver skaldet (dvs. du får midlertidigt gjort hårpragten kraftigere, men kun for en periode).

Resultatet er, at alt imens du anvender Regain Forte og har god gavn af behandlingen for en periode, så forløber den tilgrundliggende sygdomsproces stadig, DHT binder stadig til hårrødderne, og en efter en bliver hårrødderne mindre og mindre. Behandlingen er derfor dømt til at fejle.

Og det er præcis det alle mine patienter, der tidligere har forsøgt minoxidil behandling fortæller mig, at behandlingen kun virker i en periode.

Hvad er løsningen så?

prp behandling igang
PRP er en effektiv måde at stimulere hårene til vækst. Her ses Læge Ulrik Knap i gang med en behandling hos en mandlig patient med hårtab
flere typer af haartab hos kvinder
Hårtab hos kvinder er også en af de sygdomme, som behandles i klinikken af Læge Ulrik Knap
Hårtab hos mænd før og efter behandling med medicin og PRP (platelet rich plasma / platelet rich fibrin) Læge Ulrik Knap
Hårtab hos 30-årig mand før og efter behandling med medicin og PRP (platelet rich plasma / platelet rich fibrin)

Speciallæge Ulrik Knap’s anbefalinger vedrørende behandling med Minoxidil

For at bremse dit hårtab er det essentielt, at man retter fokus mod de sygdomsmekanismer, der vedrører hårrøddernes følsomhed overfor DHT. På denne måde bremser jeg den tilgrundliggende årsag til dit hårtab. 

Det kan bl.a. gøres med forskellige lægemidler, herunder Finasterid, Dutasterid, CPA m.fl. Disse lægemidler har jeg mulighed for at få specialfremstillet til dig som hårprodukter, du anvender til hårbunden eller på pilleform. 

Der er fordele og ulemper ved de forskellige behandlingsformer. Pillebehandling kan være forbundet med uhensigtsmæssige bivirkninger (herunder nedsat sexlyst, rejsningsproblemer, udvikling af mandligt brystvæv m.fl.), som helt kan undgås ved at anvende behandling som hårprodukt i stedet.

Fordelen ved hårproduktet er i øvrigt, at jeg har mulighed for at tilsætte forskellige lægemidler til hårproduktet, fx 

Når først den tilgrundliggende årsag til dit hårtab er bremset, kan vi gå i gang med at fremme din hårpragt ved at stimulere hårrøddernes vækst. Det kan bl.a. gøres vha.:

Sådan booker du tid

Ønsker du at reservere tid til forundersøgelse, kan du nemt og hurtigt booke tid online her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid eller spørgsmål før du beslutter dig for at bestille tid, så kan du hente hjælp her.

Jeg glæder mig til at se dig

Da det for nogle kan være rart at have en at dele oplevelsen med, er du velkommen til at medbringe en ven, veninde eller ægtefælle til konsultationen.

Varmeste hilsner

Hårtab – Minoxidil (Regain forte)

Hudlæge Ulrik Knap, MD, Specialist i Behandling af Hårtab

minoxidil

Du kan også finde mere om behandlingen under FAQ

Du finder svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål omkring hårtab på klinikkens FAQ