fbpx
Henvendelse vedrørende hårtab

Spørgsmål & svar vedrørende hårtab

Her på siden finder du de hyppigste spørgsmål vedrørende klinikkens behandlinger af hårtab.

Indholdsfortegnelse

Anvend dropdown-menuen herunder for at vælge det spørgsmål, som du ønsker svar på.

FAQ - PRP behandling

PRP behandling anbefaler man helt generelt efter hårtransplantation. Det skyldes, at man ønsker at fremme vækstforholdene for de hår, som er transplanteret. Det kan nemlig godt være en lidt hård tur for de transplanterede hår med en hårtransplantation. Praktisk talt fjerner man jo midlertidigt hårenes blodfortynding, når man rykker hårene ud fra baghovedet. Når hårene sættes i igen, skal de først til at etablere sig og danne ny blodfortyning.

Det er her, at PRP behandling kommer ind i billedet, idet man sprøjter et koncentrat af vækstfaktorer ind omkring de nye hår. 
På nogle klinikker “primer” man oven i købet hårbunden ved at lave første PRP-behandling allerede “under” selve hårtransplantationen (typisk i fasen mellem at hårene er høstet fra baghovedet og fasen, hvor hårene skal sættes i igen). 

Jeg får efterhånden mange henvendelser fra patienter, der har fået hårtransplantation og ønsker at fremme væksten af de nye hår efterfølgende. I reglen anbefaler jeg gerne 3-4 PRP behandlinger i den første tid efter en hårtransplantation. 

Skulle du være interesseret i behandling her i speciallægeklinikken, er du meget velkommen til at bestille en tid til din første PRP behandling. 

Du kan læse mere om PRP-behandling her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

PRP behandling anbefaler jeg helt generelt til behandling af hårtab – både hos mænd og kvinder.

Ved en PRP behandling sprøjtes et koncentrat af kroppens egne vækstfaktorer ind omkring hårene. Vækstfaktorerne stimulerer dermed hårene til at gå i vækst. 

Har du behov for en indledende og uforpligtende vurdering hos mig, vil jeg foreslå, at vi starter ud med en “Konsultation med udredning & samtale”, hvor vi lægger en plan for dit behandlingsforløb i klinikken hos mig. I forbindelse med konsultationen har du mulighed for uddybende spørgsmål og der lægges en behandlingsplan for dig,

Behøver du ingen indledende konsultation, er du også velkommen til at booke tid direkte til PRP-behandling. Så gennemgår jeg i hovedtræk behandlingen, inden selve behandlingen.

Skulle du være interesseret i behandling her i speciallægeklinikken, er du meget velkommen til at bestille en tid til din første PRP behandling. 

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Det er meget forskelligt, hvor mange PRP behandlinger der er behov for.

Det afhænger både af årsagen til dit hårtab samt hvor fremskredent dit hårtab er.

I de fleste tilfælde anbefaler jeg 3-4 PRP behandlinger med en måneds interval i starten og derefter løbende vedligeholdelsesbehandling, hver 3.-6. måned for at holde effekten ved lige. I mange tilfælde kan det også give mening at kombinere PRP behandling med et forløb med medicin mod hårtab eller klinikkens hårserum. Det kan jeg imidlertid meget bedre vurdere ifbm. din konsultation.

Du kan bestille tid direkte via hjemmesiden. Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Har du ikke fundet svar på dine spørgsmål, vil det i langt de fleste tilfælde være bedst, at jeg ser dig til en konsultation vedrørende dit hårtab. Som speciallæge har jeg bl.a. ekspertise i at hårtab hos mænd og kvinder.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

FAQ - Hårserum

Det er individuelt fra patient til patient, hvad det flydende medicinske hårprodukt indeholder. Hos mænd vil det i reglen give mening med et medicinsk hårprodukt, der indeholder finasterid samt minoxidil i varierende koncentrationer.

Hos kvinder ser sammensætningen af det specialfremstillede medicinske hårprodukt helt anderledes ud. Dette gennemgår jeg med dig ifbm. din konsultation hos mig.

For at komme igang med et behandlingsforløb hos Speciallæge Ulrik Knap, må du meget gerne reservere en obligatorisk konsultation hos os. Idet, vi får mange henvendelser vedr. behandling af hårtab, er der forbundet et konsultationsgebyr på aktuelt kr. 1000. I forbindelse med konsultationen gennemgår vi din sygehistorie og speciallægen vurderer hvilke behandlingsmuligheder, der er.

Beslutter du dig for, at du gerne vil i gang med behandling med topikal hårserum med indhold af f.eks. finasterid, betales et tillægshonoar til klinikken på aktuelt kr. 2.200, som dækker dit behandlingsforløb, at speciallægen er ansvarlig for dit behandlingsforløb, evt. løbende vejledning samt mulighed for justering af behandling m.v.

Fravælges behandling i forbindelse med konsultation, betales kun for konsultationen. 

Udgift til selve produktet er ekskl. ovenstående ‘opstartsudgift’.

Her skal du forvente en løbende udgift på ca. 1200-1600 DKK for 100 ml specialfremstillet medicinsk hårproduktet (inkl. receptfornyelse på ca. 450), hvilket i reglen rækker til 3-5 måneders behandling. Prisen på hårproduktet afhænger af valg af aktive ingredienser (finasterid +/- minoxidil). 

Ved ønske om at komme i gang med specialfremstillet medicinsk hårproduktet ser udgifterne altså således ud:

* Obligatorisk konsultation, 1000 kr.
* Første receptgebyr til 100 ml hårprodukt til ca. 3-5 måneders behandling, opstart og vejledning omkring medicinsk behandling samt fremadrettet kontrolforløb med mulighed for justering af behandling m.v., 2200 kr.
* Produktudgift til apoteket samt receptgebyr: ca. kr. 1.200-1.600 for 100 ml 

Der gøres opmærksom på, at der skal tages højde for evt. slåfejl samt ændringer i priserne. Klinikkens aktuelle priser finder du under “Book tid & Priser“. 

Du bestiller tid her til fysisk fremmøde. Du kan også booke tid til online konsultation her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

 

Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 7%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser i klinikken. Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

Da der er tale om receptpligtig medicin, skal jeg først se dig til en konsultation (enten fremmøde eller telefonisk). 

Forud for din konsultation bedes du udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

I forbindelse med konsultationen vurderer jeg indikationen for din behandling og vi finder sammen frem til, hvilken behandling, der er mest egnet til behandling af dit hårtab.

Når vi sammen er nået frem til, hvilket hårprodukt dit hårtab skal behandles med samt koncentrationen af de forskellige lægemidler, foretages den videre specialfremstilling af dit hårprodukt.

Du bestiller tid her til fysisk fremmøde. Du kan også booke tid til online konsultation her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

 

Det skyldes, at jeg ikke kan udskrive receptpligtig medicin (fx finasterid m.fl.) til dig uden at have haft mulighed for at vurdere, om der er lægelig grund til at påbegynde sådan behandling af dit hårtab.

Derudover er det min erfaring, at mange af mine klienter som regel har mange spørgsmål, som skal afklares, før vi finder frem til den rette behandling. Det ville være et meget tidskrævende arbejde for mig pr. mail. 

For at du hurtigere kan komme i gang med din behandling og for at mindske mit administrative tidsforbrug ved tasterne, foretages derfor en indledende gebyrpålagt konsultation, som kan foregå enten ved at du møder i klinikken eller pr. tlf.

Forud for en online konsultation bedes du udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

Du bestiller tid her til fysisk fremmøde. Du kan også booke tid til online konsultation her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Hårprodukterne kommer enten som en gel eller som en væske. Til de fleste af hårprodukterne medfølger en pipette, som anvendes ifbm. påføring af produktet.

Væsken / gelen påføres hovedbunden i tørt hår. Derefter masserer du produktet ind i hovedbunden, indtil det er jævnt fordelt. Væsken skal have lov til at sidde indtil det er tørret ind.

Du skal anvende hårproduktet 1-2 gange dagligt. I mange tilfælde er det tilstrækkeligt at anvende det én gang dagligt. 

Det er ligegyldigt hvornår på dagen, du anvender hårproduktet; dog skal det helst ikke anvendes lige efter bad, hvor håret stadig kan være vådt af hensyn til lægemidlernes absorption gennem huden.

Den bedste absorption opnås ved at påføre væsken, når håret er tørt. Det kan f.eks. være en times tid, før du går i seng om aften, så produktet får tid til at virke i løbet af natten. 

Du skal sørge for at få fordelt hårproduktet jævnt i hårbunden. De fleste kan nøjes med at anvende 1 ml pr. dag.

Selve produktet kommer i en cylinderformet beholder. Du anvender produktet som følger.
1) Tag låget af den cylinderformede beholder. I toppen af beholderen ser du et lille hul på få mm i diameter.
2) Skru på beholderen (i bunden) indtil gelen kommer ud i toppen.
3) Drejer du på beholderen x gange (“x klik”), får du en given mængde. Mængden af produkt, du anvender dagligt, er underordnet. Det væsentligste er, at du føler, at hårbunden føles fugtet efter brug. Læs gerne på beholderen, hvor mange “klik” du skal bruge for at få en mængde svarende til 1 g, da det kan variere fra beholder til beholder. I de fleste tilfælde skal man anvende et sted mellem 0,5-1,5 g dagligt
4) Gelen gnubbes ned i hårbunden i de områder, hvor du ønsker effekt.

Hele proceduren skal ikke tage mere end få minutter for dig. Jeg foreslår, at du anvender gelen om aftenen. Det er vigtigt at hovedbunden er tør. Undlad derfor at anvende gelen lige efter et bad.

Selve produktet kommer i en flaske á 100 ml inkl. pipette. Når du trykker én gang på pipette-ballonen, trækkes der væske ca. 1/3 op i pipetten. Denne mængde påføres hårbunden, hvorefter du gentager proceduren, indtil hårbunden føles våd. Ofte er det nok at anvende 2/3 pipette (dvs. 2 pump på ballonen i alt).

Det medicinske hårprodukt skal anvendes én gang dagligt, f.eks. om aften. Lad produktet tørre ind i hårbunden, så lægemidlet får tid til at trænge ned i hårbunden.

Du skal påføre væsken svarende til de områder, hvor du ønsker effekt af behandlingen. Hos de fleste skal produktet derfor anvendes svarende til hårgrænse, isse og krone.

Som læge har jeg mulighed for at få specialfremstillet receptpligtige hårprodukter, fx med indhold af finasterid, via certificerede og anerkendte apoteker i Europa. 

Disse apoteker arbejder inden for streng EU lovgivning. Derfor kan du være 100% sikker på, at kvaliteten af hårprodukterne er helt i top.

De fleste oplever ingen bivirkninger. Nogle få oplever kløe i hårbunden.

Har du ikke fundet svar på dine spørgsmål, vil det i langt de fleste tilfælde være bedst, at jeg ser dig til en konsultation vedrørende dit hårtab. Som speciallæge har jeg bl.a. ekspertise i at hårtab hos mænd og kvinder.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

FAQ - Oral minoxidil

Oral minoxidil (tablet) behandling er lidt mere omstændigt at få lov til i Danmark og behandlingen skal bl.a. godkendes ved sundhedsmyndighederne, før man kan komme i gang med behandlingen. Som hovedregel vil sundhedsmyndighederne gerne, at man allerede har forsøgt behandling med det markedsførte alternativ, Regain (eller Regain forte), og enten har oplevet bivirkninger til denne behandling eller manglende effekt. Er disse forhold opfyldt, godkendes ansøgningen til sundhedsmyndighederne som regel, men sundhedsmyndighederne ændrer løbende deres praksis for, hvilke kriterier der skal være opfyldt for at få godkendelse til behandlingen. Dette informerer jeg dig om ifbm. din konsultation hos mig.

For at komme i gang med behandlingen skal jeg først se dig til en konsultation, hvor jeg undersøger dit hårtab, vurderer om oral minoxidil egner sig til behandling af dit hårtab samt gennemgår behandlingsforløb vedr. oral minoxidil.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Priserne for behandlingen er følgende:
1) Første konsultation med indledende samtale omkring behandlingen: DKK 1000
2) Ansøgning til sundhedsmyndighederne vedr. brug af oral minoxidil: DKK 2500 (tillægstakst)
3) Behandlingsforløb á op til 12 mdrs varighed med oral minoxidil: DKK 5500 (tillægstakst). Dette beløb dækker et behandlingsforløb på op til 12 måneder, herunder opfølgende kontrolbesøg i klinikken, opjustering af behandling mv.

Vælger sundhedsmyndighederne at afvise ansøgningen, så betaler du kun for pkt 1-2 og ikke for behandlingsforløbet.

Udleveringstilladelsen, der udstedes af sundhedsmyndighederne, og som giver dig mulighed for at købe tablet minoxidil på apoteket, er i reglen gyldig i op til 5 år og skal derefter fornyes gennem mig som behandlingsansvarlig speciallæge (ansøgningsgebyr DKK 1500 pr gang).

4) Ønsker du efter de første 12 måneders behandling at fortsætte behandlingsforløbet hos mig, kommer der et tillægsgebyr for fremadrettet behandlingsforløb á op til 12 måneders varighed på DKK 4000 pr år (dvs. årsgebyr på DKK 4000 for behandlingsforløb fra og med 2. års behandling).

Prisen på tablet minoxidil kan variere, men ligger aktuelt på ca. 800 DKK for 100 stk

Pga. den lovbestemte patientforsikringsordning med virkning fra 2013 er alle patientbetalinger underlagt et patientforsikringsgebyr på aktuelt 7%. Dette gebyr skal således tilføjes til alle angivne priser. Til gengæld er alle vores patienter forsikret under den offentlige Patienterstatning.

 

For at komme i gang med behandlingen skal jeg først se dig til en konsultation, hvor jeg undersøger dit hårtab, vurderer om oral minoxidil egner sig til behandling af dit hårtab samt gennemgår behandlingsforløb vedr. oral minoxidil.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Har du ikke fundet svar på dine spørgsmål, vil det i langt de fleste tilfælde være bedst, at jeg ser dig til en konsultation vedrørende dit hårtab. Som speciallæge har jeg bl.a. ekspertise i at hårtab hos mænd og kvinder.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

FAQ - Finasterid & Dutasterid

Dette har jeg beskrevet grundigt i artiklen ‘Behandling af Hårtab – Finasterid & Dutasterid som hårgel til mænd’, som jeg vil bede dig om at læse, inden du fortsætter, da denne artikel beskriver de grundlæggende forhold vedrørende disse to lægemidler.

Nej, som hovedregel er der ingen bivirkninger til topikal finasterid.

Fordelen ved at vælge topikal Finasterid på væske-form til påføring af hårbunden er, at du netop undgår de undertiden uheldige bivirkninger, som kan være forbundet med behandlingen på pilleform (rejsningsproblemer, nedsat sexlyst, nedsat sædkvalitet, risiko for udvikling af brystvæv m.fl.).

Når topikal Finasterid påføres hårbunden, trænger lægemidlet kun ned i den allerøverste del af huden, hvor det blokerer omdannelsen af DHT direkte omkring hårrødderne. Det betyder, at virkningen af lægemidlet kun virker der og altså ikke give systemiske bivirkninger (fx forringet sædkvalitet), ligesom man undertiden ser hos mænd, der indtager lægemidlet på pilleform.

Ophøres behandling med finasterid eller dutasterid, stiger DHT niveauet omkring hårrødderne kort tid efter ophør af behandlingen. Det betyder, at hårrødderne begynder at miniaturisere igen. Resultatet er tiltagende hårtab efter nogle måneder.

Ophøres behandling med hårprodukter indeholdende minoxidil, forsvinder det positive stimulus fra minoxidil på hårrøddernes vækstfase. Resultatet er en midlertidig øget hårfældning efter ophør af minoxidil.

Finasterid enten på væske-form til påføring af hårbunden eller pille-form skal generelt anvendes så længe som muligt for at modvirke hårtabet.

Det skyldes, at målet er at holde DHT niveauet omkring hårrødderne nede, så miniaturiseringen af hårrødderne bremses. Holder du op med at anvende finasterid, stiger DHT niveauet med det resultat, at hårrødderne begynder at miniaturisere igen.

Minoxidil er et godt supplement til behandling med finasterid (eller dutasterid), især i opstartsfasen, fordi minoxidil i løbet af kort tid fremmer hårenes vækstfase og dermed giver kraftigere hårpragt.

Derfor vil jeg altid anbefale, at minoxidil anvendes sammen med finasterid (eller dutasterid).

Ønsker du på et senere tidspunkt af den ene eller anden årsag, at dit hårprodukt ikke skal indeholde minoxidil, men kun finasterid (eller dutasterid), er det muligt. Dog skal du forvente midlertidig øget hårfældning efter ophør af minoxidil.

Nogle vil også have behov for på den lange bane at skifte topikal minoxidil ud, og i stedet overgå til oral minoxidil (på pille-form), som generelt er en mere effektiv behandling mod hårtab.

Indeholder dit hårprodukt kun 0,1% finasterid, vil jeg anbefale dig at få tilsat 5% minoxidil.

Indeholder dit hårprodukt derimod både 0,1% finasterid og 5% minoxidil, kan en strategi være at forsøge med højere koncentration minoxidil, fx 15% minoxidil.

Alternativt kan vi også forsøge at skifte til et hårprodukt, der indeholder 0,5% Dutasterid +/- minoxidil. Dutasterid giver en kraftigere reduktion af DHT end finasterid. I nogle tilfælde er det blot et spørgsmål om at få DHT niveauet ned under en vis tærskelværdi for at bremse hårtabet helt og stimulere ny hårvækst. Den tærskelværdi varierer fra mand til mand.

Da der er tale om receptpligtig medicin, skal jeg først se dig til en konsultation (enten fremmøde eller telefonisk). 

Forud for en online konsultation bedes du udfylde og returnere dette spørgeskema:

Download spørgeskema (udfyldes og returneres)

I forbindelse med konsultationen vurderer jeg indikationen for din behandling og vi finder sammen frem til, hvilken behandling, der er mest egnet til behandling af dit hårtab.

Når vi sammen er nået frem til, hvilket hårprodukt dit hårtab skal behandles med samt koncentrationen af de forskellige lægemidler, foretages den videre specialfremstilling af dit hårprodukt.

Du bestiller tid her til fysisk fremmøde. Du kan også booke tid til online konsultation her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.

Har du ikke fundet svar på dine spørgsmål, vil det i langt de fleste tilfælde være bedst, at jeg ser dig til en konsultation vedrørende dit hårtab. Som speciallæge har jeg bl.a. ekspertise i at hårtab hos mænd og kvinder.

Du er derfor meget velkommen til at reservere en tid til konsultation hos mig. Du bestiller tid her.

Har du behov for hjælp til at bestille tid, så kan du hente hjælp til tidsbestilling her.